Vijesti
Jedina antifašistička snaga u posljednjem ratu: 9. maja 1995. Armija BiH je ponosno marširala ulicama Pariza kao dio antifašističke koalicije!
#

Danas se obilježava 27. godišnjica osnivanja Armije BiH, legalna vojska međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine koja se suprotstavila velikosrpskoj i velikohrvatskoj agresiji na našu zemlju i poremetila realizaciju planova Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana o podjeli Bosne i Hercegovini. O istinskom antifašističkom karakteru i ugledu koji je ova vojska uživala u svijetu, vjerovatno ne svjedoči ništa bolje od činjenica da su njeni vojnici 9. maja 1995 (dakle u trenutku dok je u BiH još uvijek bjesnio rat) marširala ulicama Pariza povodom Dana pobjede nad fašizmom.

Devetog maja 1995. godine prvi put u svojoj historiji Bosna i Hercegovina je dobila poziv da učestvuje na vojnoj paradi u Parizu povodom Dana pobjede nad fašizmom.

Armija Republike Bosne i Hercegovine na ovaj način dobila je priznanje za borbu koju je vodila i postala dio evropske antifašističke porodice. Čast da nosi zastavu Bosne i Hercegovine pripala je proslavljenom komandantu 41. Mostarske slavne i viteške brigade Semiru Drljeviću Lovcu.

Bilo je to priznanje herojskoj borbi Mostaraca koji su u nemogućim uvjetima odbranili državnost Bosne i Hercegovine i principe zajedničkog života na ovim prostorima. Devetog maja 1995. godine u Parizu cijeli antifašistički svijet je aplaudirao maloj državi koja se suprotstavila probuđenim avetima fašizma.

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.