Vijesti
Jedna bočica "Pfizerove" vakcine imat će dovoljno doza za pet stanovnika Dolazak vakcina naručenih preko COVAX mehanizma očekuje se od 18. januara
# Agencija

 

Dolazak vakcina naručenih preko COVAX mehanizma očekuje se od 18. januara, a, za početak, stići će minimalan kontingent vakcina. 

Prvo zdravstveni radnici

Prve vakcine koje će stići u BiH bit će one od „Pfizera“ i „BioNTechna“ te, kako saznajemo, jedna bočica će imati sadržat će dovoljno doza za pet stanovnika, odnosno pet doza.

Kako je i ranije najavljeno, prvi će vakcinu primiti zdravstveni radnici i osobe treće životne dobi, prvenstveno u domovima za stare, kao i ostali pripadnici te populacije.

Kako je potvrđeno iz Federalnog ministarstva zdravstva za „Avaz“, vakcine će biti distribuirane svim kantonima na principu jednakosti i solidarnosti, a u FBiH će postojati četiri distributivna centra i to u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Bihaću.

- Kantoni su upoznati sa detaljima plana, oformili su timove i prave spiskove za cijepljenje. Plan sadrži detaljne procedure i uloge svih nivoa koji će sudjelovati u procesu imunizacije. Plan obuhvata i način distribucije cjepiva od centralnog nivoa do krajnjeg korisnika, a baziran je na do sada dostupnim informacijama - kazali su nam iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

 

Također, naglasili su da, sa obzirom na to da su u pitanju male količine cjepiva, vjerovatno će biti izravno distribuirane na teren, te da, ukoliko se za tim ukaže potreba, osiguran je kapacitet za ultra hladni lanac u Mostaru.

 

Ova vakcina je specifična po načinu skladištenja

Ova vakcina je specifična po načinu skladištenja, odnosno mora se čuvati na – 80 stepeni, a nadležni trenutno rade na nabavci takvih frižidera.

Prve vakcine koje bit će skladištene u Mostaru, dok će se istovremeno formirati centri za skladištenje i distribuciju u ostala tri grada, odakle će biti distribuirane po drugim mjestima.

Također, kako nam je rečeno sama aplikacija vakcine ne razlikuje se od primjene drugih vakcina.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.