Vijesti
Kada će državljani BiH moći putovati u Ameriku bez vize? U toku 2022. godine, Sjedinjene Američke Države su odbile 19,91 posto zahtjeva za vize koje su podnijeli građani Bosne i Hercegovine u odnosu na ukupan broj podnesenih zahtjeva.
#

Prema zvaničnim informacijama iz Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, riječ je o tzv. prilagođenoj stopi odbijanja za "B vize". Ova prilagođena stopa odbijanja odnosi se na postotak zahtjeva za vizu koji su odbijeni u odnosu na ukupan broj podnesenih zahtjeva za vizu iz određene zemlje.

Kada se radi o zemljama u našem regionu, Srbija ima stopu odbijanja od 19,45 posto, Crna Gora 34,03 posto, Kosovo 17,93 posto, a Sjeverna Makedonija 26,29 posto.

Državljani Bosne i Hercegovine i dalje su obvezni dobiti vizu za putovanje u Sjedinjene Američke Države, i za sada nema službenih informacija o bilo kakvim naporima bh. vlasti da olakšaju putovanje svojim građanima.

Proces apliciranja za američku vizu je složen i zahtijeva pružanje mnogo dokumenata, provjere, popunjavanje aplikacija i intervjue u američkoj ambasadi, te ponekad čak i sreću. Američke vlasti pri ocjenjivanju zahtjeva za vizu uvijek traže dokaz da planirate vratiti se u svoju zemlju, osim ako niste aplicirali za ostanak u SAD-u radi života i rada.

Ukoliko kao državljanin Bosne i Hercegovine dobijete američku vizu, moći ćete putovati u 17 drugih država (uključujući Meksiko, Belize, Kostariku, El Salvador, Gvatemalu, Honduras, Nikaragvu, Antigvu i Barbudu, Bermude, Djevičanske Otoke, Kubu, Dominikansku Republiku, Jamajku, Argentinu, Oman, Saudijsku Arabiju i Sao Tome i Principe). Međutim, mnoge od tih država pridružile su se programu SAD-a koji omogućava putovanje bez vize do 90 dana.

Na primjer, nedavno je Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije najavilo proces omogućavanja državljanima te zemlje posjete Sjedinjenim Američkim Državama do 90 dana bez vize. Makedonske vlasti teže pridruživanju programu SAD-a za takvo putovanje (Visa Waiver Program), što bi značilo da bi putnici morali ispunjavati određene uvjete i dobiti elektronsko odobrenje (ESTA) umjesto vize.

Proces omogućavanja posjeta Sjedinjenim Američkim Državama u svrhu turizma ili poslovnih aktivnosti do 90 dana bez vize je dug i složen, ali je moguć. Čak i naši susjedi, Hrvati, mogu putovati u Ameriku bez vize od kraja 2021. godine, pod uvjetom da ispunjavaju sve kriterije postavljene od strane američkih vlasti i prijave se u Elektronski sustav za odobrenje putovanja.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.