Vijesti
Kako je dr. Golić zlostavljao pacijenta: "Kada smo otvorili vrata vidjeli smo ga kako..." Pet svjedoka izjavilo da su vidjeli da je Golić prilikom vizite 19. januara ljubio pacijenta u usta te da je to nastavio da radi i pored njihovog prisustva.
#

Pet svjedoka izjavilo da su vidjeli da je Golić prilikom vizite 19. januara ljubio pacijenta u usta te da je to nastavio da radi i pored njihovog prisustva.

Pacijent se nalazio u izolovanoj „šok sobi“, a kada smo ušli unutra vidjeli smo da ga doktor Darko Golić drži za glavu i ljubi u usta. Golić nas je samo pogledao i nastavio, a mi smo izašli napolje, ispričala je u šokantnom svjedočenju medicinska sestra.


Njen iskaz potvrdile su i druge kolege, koji su bili očevici zlostavljanja, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.


O seksualnom zlostavljanju pacijenta svoje iskaze su, pored medicinskih radnika sa Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje, dali i bliski članovi porodice, ali i pacijent, koji je bio žrtva.


Okružno javno tužilaštvo Banjaluka vodi istragu protiv osumnjičenog Darka Golića, načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje na UKC RS, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo “obljuba nad nemoćnim licem”. Krivično djelo tužilaštvo će, pored materijalnih dokaza, pokušati dokazati i izjavama 12 svjedoka.

Navodi se da je pacijent više od 40 dana bio u komi i motoričke sposobnosti su počele da mu se popravljaju, ali nije mogao samostalno da funkcionira. Dan ranije je skinut s aparata za disanje. No, da se nije mogao braniti, svjedoči i to da su mu ruke i noge i dalje bile vezane i fiksirane, što je uobičajena praksa u “šok-sobi” kako bi se spriječilo samopovređivanje.


I pored toga, svjedoci su primijetili da pacijent ima ugrize na vratu, kao i druge tragove koji ukazuju na zlostavljanje. Pacijent im je izjavio da mu je to učinio dr. Golić, koji je kritičnog dana više puta ostajao sam sa pacijentom. Svjedoci su opisali i da je pacijent kritičnog dana u prisustvu Golića bio vidno uznemiren i preplašen te da mu je tokom njegovog boravka u sobi puls skakao i do 150, što se vidjelo i na monitorima na odjelu.


Tokom ročišta za određivanje pritvora, Golićev branilac, advokat Jevto Janković protivio se određivanju pritvora. On kaže da je molio Sud da mu, umjesto pritvora, odrede mjere zabrane, garantiravši lično da njegov klijent neće ometati istragu, da se neće pojavljivati na radnom mjestu te da će se odazvati na sve pozive nadležnih organa.

– Ono što mu se stavlja na teret, nemoguće je da je izvršio na način kao što mu je predočeno. U najmanjoj mjeri je očekivao zahvalnost, a ne hapšenje. Da je sklon onome što mu je predočeno, valjda bi u 35 godina prakse neko to vidio ili čuo, a ne sad, kad je pred penzijom – tvrdi Janković.

On kaže da se tu ne radi o pravnom osnovu, već nečemu drugom, što u ovoj fazi istrage ne želi da iznosi.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.