Vijesti
Kako je nastala čuvena fotografija Aluminija? Čuvena je Milenijska fotografija Aluminija snimljena dana 18. oktobra 2006. godine. Djelo je hrvatskog umjetnika Šime Strikomana
#

Dosegnuvši 35 metara visine u korpi pokretne dizalice, Strikoman je ovjekovječio prepoznatljivi logotip i naziv mostarske tvornice, posložene tijelima više od 700 okupljenih djelatnika Aluminija.

"Tijekom burnoga desetljeća rada, prateći kroz objektiv fotoaparata obnovu ratom razorene tvornice, kasnije i projekte osuvremenjivanja pogona, načinio sam za Aluminij nekoliko video zapisa i mnoštvo fotografija, čak i jednu omanju fotomonografiju. Upoznavši pritom veliki broj ljudi, došao sam na zamisao sve djelatnike Aluminija, zajedno s rukovodstvom, posložiti u oblik imena Tvornice, na velikomu otvorenom skladištu gotovih proizvoda. Tako zahtjevan pothvat tražio je predanost pa su se toga nadnevka, u 9 ujutro, sastali djelatnici svih smjena, čak i oni koji su bili tek završili s noćnim radom, što je u meni rodilo posebno poimanje o tomu kako djelatnici Aluminija d.d. Mostar doživljavaju svoj kolektiv odnosno koliko su mu privrženi", kazao je Strikoman.

Trinaest godina kasnije, proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.  

Na sastanku radnika, predstavnika Sindikata, Nadzornog odora i Uprave Aluminija s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i federalnom ministricom financija Jelkom Milićević zaključeno je, među ostalim, da mostarska tvornica ne ide u stečaj dok se ne sagledaju sve mogućnosti pokretanja proizvodnje ili jednog njezinog dijela.

Također je zaključeno da će prioritet u narednim aktivnostima hrvatskih političara na svim razinama vlasti u BiH kao i Nadzornog odbora, Uprave i Sindikata biti postepeno zbrinjavanje i skrb o radnicima "Aluminija".

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. junom 2019. godine iznosi 293 milijuna maraka.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.