8.8 C
Sarajevo
24.04.2024

Sindikat protiv sindikalca: “Sivro obmanjuje javnost i prosvjetare”

Kao što je poznato interesna grupica (Kantonalni odbor) okupljena oko Saudina Sivre od prvog dana mandata ministrice Zinete Bogunić ima zadatak da vrši konstantan pritisak kako bi održali zatečeno stanje haosa i vaninstitucionalnog djelovanja u kojem je Saudin Sivro imao posebnu ulogu. Razloge takvog djelovanja prepoznajemo u činjenici da se pažnja prosvjetnih radnika po svaku cijenu mora preusmjeriti sa stvarnih problema kao što su: gubljenje sudskih sporova i prava iz Kolektivnog ugovora, diskriminacije uposlenika, korupcije u zapošljavanju, finansijskih i drugih malverzacija čiji je glavni generator Saudin Sivro i njegov Kantonalni odbor – ističu iz Sindikata.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo je pozvao premijera Vlade KS, predsjedavajućeg Skupštine KS i sve zastupnike da pruže punu podršku ministrici Bogunić u “nesebičnom zalaganju u započetim aktivnostima na sređivanju haotičnog stanja kako bi se stvorila pretpostavka za temeljitu i istinsku reformu obrazovnog sistema na svim nivoima”.

“Pozivamo Vladu Kantona Sarajevo da konačno prekine nezakonito finansiranje Sivrinog sindikata iz budžeta Kantona Sarajevo, a sredstva građana u visini od 500.000 do 600.000 KM usmjeri npr. za poboljšanje programa inkluzivnog obrazovanja. Također, tražimo trenutni prekid saradnje sa nepostojećim pravnim subjektom Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo, na čijem čelu se nalazi Sivro. Pozivamo prosvjetne radnike u predškolskom i osnovnom obrazovanju Kantona Sarajevo da se konačno distanciraju od manipulacija i izjava Saudina Sivre, da prestanu plaćati članarinu onome koji diskriminira prosvjetne radnike i kome su lični interesi, benefiti i privilegije bitniji nego 3.300 prosvetnih radnika” – naveli su u saopćenju iz Sindikata.

- OGLAS -

Pozivaju također prosvjetne radnike da pristupe legalnom i jedinom registriranom Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, čiji je, kako navode, glavni cilj bolji ekonomsko-socijalni položaj i radno-pravni status uposlenih, a nikako politikansko rušenje Vlade Kantona Sarajevo, ministrica i ministara.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA