17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

HND: Politički odgovorno od ministra Kujundžića bi bilo da da ostavku

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko govorio je o odgovornosti institucija i njihovoj šutnji. Također je istaknuo kako HND i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pružaju svu podršku i pomoć kolegici Andrei Topić te je istaknuo kako se isključuju još jedan prosvjed ako se ovakve stvari nastave.

Maja Sever iz SNH istaknula je kako slučaj kolegice Topić pokazuje trend pogoršanja položaja novinara.

Rastući trend pogoršanja položaja novinara

- OGLAS -

“Slučaj kolegice Andree Topić pokazuje trend pogoršanja položaja novinara i uvjeta u kojima novinari rade. Novnari su sve češće izloženi pritiscima, zastraživanjima i napadima prilikom obavljanja posla”, kazala je Sever.

“Upozoravamo na šutnju institucija o čemu smo i upozoravali prije te želim naglasiti da su na djelu institucije koje obmanjuju javnost.”

“Svi smo u objavljenom videu vidjeli da u autu sjedi mlada djevojka, sama, da joj oni sjede na haubi, cere joj se u lice i viču da ne smije snimati. Ja ne znam jesu li institucije, ministarstvo ili njihova služba za informiranje pogledali taj video prije nego što su poslali priopćenje.

U svakom slučaju teško je bilo pomisliti da su opasni lopovi uhvaćeni na djelu jer je u autu sjedila novinarka koju je jedan od napadača i prepoznao”, istaknula je Sever.

“Na institucije apeliramo da osiguraju sigurnost rada novinara”, kazala je Sever i pozvala poslodavce i nakladnike da ne štede nauštrb sigurnosti novinara.

“Pozvala bih i poslodavce i nakladnike da osiguraju sigurnost rada novinara. Smatram da je ovo jako dobar primjer da kada novinar ili novinarka idu na zadatak koji bi mogao biti riskantan i u kojem bi mogli imati neugodnosti, da ušteda nije prioritet.

Novinar ili novinarka na ovakve zadatke trebaju ići s kolegom fotografom.”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA