Vijesti
Kakvi su efekti odluke Srbije da odobri izvoz pšenice: Hoće li pojeftiniti brašno u BiH? Beograd odobrio mjesečne kvote za izvoz 220.000 tona pšenice i kukuruza
#

Iako je Vlada Srbije odobrila mjesečne kvote za izvoz 220.000 tona pšenice i kukuruza i 23.000 tona brašna, čiji će dio završiti i u BiH, postavlja se pitanje hoće li i kada doći do pada cijena brašna u našoj zemlji.

Domaća proizvodnja

Domaći mlinari podržavaju odluku Srbije kojom se odobrava izvoz pšenice, ali ne i pšenice u situaciji kad su mlinovi u BiH tek proradili.

Snježana Kopačević iz Mlina Kopačević u Odžaku, koji godišnje preradi oko 5.000 tona pšenice, kaže da je na ovaj način upitno šta će biti s domaćom proizvodnjom.

- Tona brašna u Srbiji je 470 eura, na što treba dodati cijenu transporta, PDV, pa dobijemo cijenu sličnu našoj, tako da našem stanovništvu neće biti ništa bolje - mišljenja je Kopačević.

Bolji kvalitet

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, kaže da Srbija ima nešto niže cijene u odnosu na naše, ali s lošijim kvalitetom, s obzirom na to da mi u BiH uvozimo dosta pšenice iz Mađarske koja je boljeg kvaliteta.

- Dakle, možete imati vreću brašna od 28 KM lošijeg kvaliteta, od 30 srednjeg i od 35 KM ekstra kvaliteta. To praktično imamo i sada. Ne očekujem rast cijena do žetve, mislim da nam predstoji period stabilnih cijena - kaže je Kos za Avaz.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.