7 C
Sarajevo
25.04.2024

Assadov režim napreduje prema Deri

 
Sirijski režim i pristalice su, nakon preuzimanja kontrole nad zonama deeskalacije sukoba u Istočnoj Guti i centralnom sirijskom gradu Homsu, 20. juna započele operaciju prema jugozapadu zemlje. Od početka operacije režim i saveznici su preuzeli kontrolu nad regijama Ceddal, Lubbeyn, Harran, Bursa Harir, Melihat Atras, Nahita, Rakim, Sura i Alma, te napredovali na teritoriji od 320 kvadratnih kilometara.
 
Usljed napada Assadovog režima iz Dere je izbjeglo oko 150.000 civila, koji su primorani da se sklone blizu granica s Jordanom i Izraelom. U napadima tokom devet dana poginulo je najmanje 97 civila.  Dera i Kuneytra su bila jedna od četiri deeskalacijske zone dogovorene na sastanku u Astani, u maju 2017. godine na kojem su učestvovale Rusija,
Iran i Turska. Potom su Rusija, SAD i Jordan dva mjeseca kasnije Deru i Kuneytru uvrstile u poseban sporazum.
 
Pored toga, SAD su prekinule podršku opoziciji na tom području. Ujedinjeni narodi (UN) sve češće ponavljaju upozorenje i zabrinutost za živote 750.000 stanovnika Dere. U napadima na Deru tokom posljednja dva dana poginulo je 55 osoba, a strahuje se da bi taj broj mogao porasti.
 
Jan Egeland, savjetnik izaslanika UN-a za Siriju Staffana de Misture, komentarišući napade na Deru, izjavio je da je pogođeno ukupno pet medicinskih centara, upozoravajući da bi napadi mogli predstavljati ratni zločin.
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA