12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Formiranje lijevog građanskog bloka u TK

S ciljem formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu, danas je za priključivanje bloku upućen poziv i Savezu za bolju budućnost (SBB) i Stranci za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

S obzirom na status pobjedničke stranke u TK, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Enver Bijedić rekao je da je ova stranka imala obevezu za pokretanje priče o formiranju vlasti u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH, odnosno skupštinske većine.

“U skladu sa zaključcima Kantonalnog odbora SDP-a, zaključili smo da prvo počnemo razgovarati s Našom strankom i DF-om, zbog naše programske orijentacije i približno istih stavova. Danas smo obavili razgovore i u skladu s tim smo zaključili vrlo jednostavno da pravimo zajednički blok građanske lijeve orijentacije u svrhu obavljanja razgovora sa SBB-om i SBiH u cilju formiranja skupštinske većine u TK”, rekao je Bijedić.

U skladu s odlukom Kantonalnog odbora DF u TK neće ići u bilo kakve razgovore sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Pokretom demokratske akcije (PDA).

- OGLAS -

“DF može učestvovati u pregovorima i u svim aktivnostima vezano za formiranje vlasti sa SDP-om, Našom strankom, SBB-om i SBiH”, rekao je Zlatan Begić, predsjednik DF-a u Tuzlanskom kantonu.

SDP je spreman obaviti razgovore sa svim političkim subjektima u ovom kantonu, ali, prema Bijedićevim riječima, prioritetno je bilo sjesti za stol s Našom strankom i DF-om te da se kao blok djeluje prema SBB-u i SBiH.

Ukoliko ova priča ne bi uspjela Bijedić nije konkretno mogao reći šta će se dalje dešavati, ali da SDP ima obavezu kao pobjednička partija da razgovara sa svima, uključujući i kurtoazne razgovore sa SDA-a i PDA.

S druge strane, Begić kaže da za DF postoji samo koalicija sastavljena od SDP-a, DF-a, SBB-a, Naša stranka i SBiH.

“Bilo kakva koalicija koja uključuje PDA ili SDA za nas ne dolazi u obzir. U tome ne želimo učestvovati”, kategoričan je Begić.

Predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Mirsad Čamdžić je rekao da je na današnje pregovore koji uključuju pet stranaka delegirala principe, zakonske akte i mjere.

“Naš prvi princip je da SDA i PDA ne mogu biti dio skupštinske većine, niti izvršne vlasti”, potcrtao je Čamdžić te naglasio da Naša stranka u TK neće ući u vlast po bilo koju cijenu.

Ukoliko bi SDP, DF, Naša stranka, SBB i SBiH bili pod okriljem danas formiranog bloka, bila bi osigurana skupštinska većina s 19 mandata.

Na današnjem sastanku nije bilo govora o mogućem premijeru Tuzlanskog kantona.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA