11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Ko god šalje dijete u katoličku crkvu, nije siguran

Pedofilija je interna katolička stvar”, poručio je Vice Batarelo, predsjednik udruge Vigilare, ovih dana na Facebooku.

Kao što je korupcija nekad bila “interna stvar” HDZ-a. Kao što je cenzura “interna stvar” HRT-a. Kao što je zlostavljanje u braku “interna stvar” bračnih partnera. Kao što je porodično nasilje “interna stvar” porodice.  Ili kao što je kriminal, reketarenje, ubijanje, “interna stvar” mafije.

Presuda kardinalu Georgeu Pellu u Australiji i izbacivanje kardinala McCarricka iz svećeničkog reda na vatikanskom summitu o prevenciji svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece gurnulo je pitanje pedofilije u Katoličkoj crkvi u središte javnog interesa.

- OGLAS -

Ali Batarelo, inače prijatelj osuđenog kardinala Pella, svejedno upozorava kako je to “interna katolička stvar”. I to poručuje osoba koja je prije nekoliko godina povela križarski rat protiv uvođenja spolnog odgoja u hrvatske škole, pod obrazloženjem da iza njega stoje pedofili.

Priključila mu se tada, sjećamo se, i Judith Reisman.

Molitva za žrtve pedofila

I upravo zbog Katoličke crkve kao institucije, a o samim vjernicima da se i ne govori, javni obračun s pedofilijom i progon pedofila, kao i javna osuda bez traženja opravdanja u homoseksualizmu, najbolja je prilika za iskorjenjivanje tih zločina.

Na primjer, bilo bi korisno kad bi one molitvene zajednice koje se okupljaju pred bolnicama i rodilištima kako bi molile za nerođenu djecu i borile se protiv pobačaja, povele jednu molitvu za djecu koja su bile žrtve svećeničkih predatora.

Ili da svećenici, umjesto za ratne zločince, drže misu za žrtve svećenika pedofila. Međutim, i sve gore nabrojane situacije u kojima se kriminal, nasilje, zločini proglašavaju “internom stvari” stranaka, brakova, obitelji, zločinačkih organizacija vuku korijen upravo iz mentalnog sklopa Katoličke crkve.

Cosa Nostra

Korupcijsko nasljeđe izbrisano je iz historije  HDZ-a. Torbe s prljavim novcem za kupovanje izbora držale su se u stranačkom sefu i prenosile iz ruke u ruku.

Nasilje Alojza Tomaševića proglašavalo se pojavom tipičnom za brak. Porodica je tražila suprugu da šuti o tome, a ministrica porodicama je poručila da je “to tako u braku”.

A Hrvatska radiotelevizija upravo tuži svoje zaposlenike, pa čak i članove Programskog vijeća, koji su se usudili javno pobuniti protiv cenzure. To bi trebala biti interna stvar javne televizije. Također odane kršćanskim vrednotama. Zlostavljanje djece u rukama katoličkih svećenika ostavilo je trajne i neizbrisive posljedice na čitave vjerničke zajednice, kao i društva u cjelini.

Nažalost, svako propitivanje odgovornosti crkvenih vlasti smatralo se nasrtajem na neovisnost i integritet Katoličke crkve. Ta sebično čuvana neovisnost prenosila se na nastavu vjeronauka i nadzor kurikuluma. Istodobno, Crkva se financira javnim novcem, izdvajanjima poreznih obveznika kojima nije čak obvezna pokazivati svoja financijska izvješća javnosti. To se također smatra “internom stvari” Katoličke crkve.

 

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA