17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Američka kongresmenka En Vagner oglasila se na Facebooku povodom presude zločincu Karadžiću

Vagner je između ostalog navela da je prije tri godine s hiljadama Bošnjaka bila u iščekivanju prvostepene presude, kada je Karadžić osuđen na 40 godina.

– Prije tri godine bila sam sa desetinama hiljada Bošnjaka koji su pobjegli od terora Radovana Karadžića, bivšeg lidera bosanskih Srba, odgovornog za masakr u Srebrenici 1995. godine, u kojem je brutalno ubijeno 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka, i prizivala doživotnu kaznu zatvora umjesto neobično blage 40-godišnje kazne. Jučer je UN konačno ugledao svjetlo i kazna Karadžiću je povećana na doživotni zatvor, što je mala pravda za žrtve genocida 1995. godine i za više od 70.000 Bošnjaka koji su od te nepravde pobjegli u Sent Luis – napisala je Vagner.

Inače, Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove izreklo je jučer lideru bosanskih Srba za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i ratnom zločincu Radovanu Karadžiću doživotnu kaznu zatvora.

- OGLAS -

Žalbeno vijeće proglasilo je Radovana Karadžića krivim za genocid u Srebrenici.

Ipak, ovo vijeće je potvrdilo prvostepenu presudu u tački jedan proglasivši da nije kriv za genocid u sedam bh. općina.

Također, Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu potvrdilo je četiri udružena zločinačka poduhvata (UZP) u presudi, uključujući UZP za Sarajevo i Srebrenicu, sveobuhvatni UZP i UZP za uzimanje talaca.

 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA