20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Novi krug jednokratne pomoći penzionerima u općini Novo Sarajevo

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor Federalnog zavoda za PIO/MIO Zijad Krnjić, u ponedjeljak 15. juna ove godine potpisali su Sporazum o načinu isplate jednokratnih pomoći penzionerima sa područja Općine Novo Sarajevo.

Radi se o dodjeli jednokratnih pomoći najugroženijim kategorijama penzionera sa područja Općine Novo Sarajevo, koji primaju minimalnu penziju, a nisu obuhvaćeni jednokratnom pomoći od strane općine Novo Sarajevo isplaćenom uz aprilske penzije.

U svom obraćanju općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je kako je ovo drugi krug podjele jednokratnih pomoći penzionerima s područja općine, čime će svi penzioneri sa minimalnim penzijama ove godine dobiti po 50 KM, a sve sa ciljem ublažavanja socijalno-ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom korona virusa.

- OGLAS -
  • – Već četrnaestu godinu zaredom Općina Novo Sarajevo izdvaja značajna sredstva za dodjelu jednokratnih pomoći najugroženijim penzionerima po spiskovima i kriterijima Udruženja penzionera Novo Sarajevo, a takvu pomoć godišnje dobije oko 2.300 penzionera. Ove godine Budžetom smo planirali 200.000 KM kako bi pomoć bila dodijeljena za 4.000 penzionera, ali imajući u vidu socio-ekonomsku situaciju uzrokovanu panedmijom, rebalansom Budžeta obezbijedili smo dodatnih 150.000 KM kako bi svi penzioneri sa minimalnom penzijom ove godine dobili po 50 KM, ističe načelnik Koldžo, te dodaje da po evidencijama Federalnog zavoda PIO/MIO takvih je 7.025 penzionera na području općine, tako da će u ovom krugu pomoć dobiti ukupno 3.025 penzionera, a prethodnih 4.000 penzionera jednokratnu pomoć dobilo je u maju ove godine.

Direktor Federalnog zavoda za PIO/MIO Zijad Krnjić zahvalio se Općini Novo Sarajevo i Općinskom načelniku što svake godine pomognu najugroženijim penzionerima u vidu podjele jednokratnih pomoći.

  • – Ove godine Općina je omogućila da svih 7025 penzionera sa minimalnim primanjima dobiju uz penzije po 50 KM što dovoljno govori o brizi ove lokalne zajednice o najranjivijoj populaciji našeg društva, imajući u vidu da 90 posto ovih penzionera su socijalno ugroženi i u stanju potrebe, istakao je direktor Krnjić.

Ovo je ujedno i jedna od četrnaest mjera  u okviru Programa mjera za prevazilaženje posljedica pandemije korona virusa, a koja se dodjeljuje putem službenih evidencija Općine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA