Vijesti
Ključnih 48 sati koji odgovaraju na pitanja: Je li Izetbegović svjesno upropastio reviziju presude protiv Srbije? Dodjelom priznanja počasne građanke Kantona Sarajevo istražiteljici Haškog tribunala Nevenki Tromp ponovo se u fokus vratila priča o propaloj reviziji presude protiv Srbije.
#

Očekivano, to je izazvalo burne reakcije SDA – iako naknadno, jer su i oni glasali za dodjelu priznanja Nevenki Tromp – odakle su, i prije nego je otvoreno progovorila, na nju usmjerili svu svoju političko-propagandnu mašineriju.

 
 
 
No, u subotu je Tromp u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića do u detalje razotkrila šta se tačno dešavalo te je jasno imenovala krivca za propast revizije presude – Bakira Izetbegovića.
 
 
 

Tromp je u svom izlaganju navela nekoliko važnih činjenica te ih potkrijepila dokumentima, a ključno je otkriće o dodatnih 48 sati koje je Međunarodni sud pravde u Hagu dao vlastima u BiH da imenuju novog agenta koji bi u proceduru uputio predmet revizije.

Naime, poznato je da je i sam Izetbegović priznao da je lagao na famoznom skupu u Vijećnici o legitimitetu agenta Sakiba Softića. Izetbegović je u kasnijim priznanjima uglavnom mnogo toga svalio na savjetnike, ali činjenica ostaje da je znao i da je prešutio da Sakib Softić nema legitimiet u tom trenutku 2017. godine.

 

Tromp sad iznosi nove detalje – o dodatnih 48 sati koje je Međunarodni sud u Hagu dao Izetbegoviću i vlastima u BiH da ovlaste nekog drugog.

Dakle, ukoliko je Izetbegović bio zbunjen tvrdnjama svojih savjentika, od Međunarodnog suda mu je pismom trebala biti otklonjena svaka sumnja.

To faktički znači da je Izetbegović, ako je dobio dodatnih 48 sati i nije ništa poduzeo niti upoznao javnost s tim, svjesno krenuo u sabotažu jednog od najvažnih pravnih procesa bošnjačkog naroda i države Bosne i Hercegovine.

Dodatni rok navodno je Izetbegoviću i drugim članovima Predsjedništva BiH (tada Mladen Ivanić i Dragan Čović) istaknut u pismu oko kojeg je nastala, vjerovatno izmišljena, afera o navodnom otvaranju tih pisama u Ambasadi BiH u Nizozemskoj. Zbog toga je ambasadorica Mirsada Čolaković povučena u Sarajevo, a prema riječima Tromp, ona je u ime države BiH mogla predati novu aplikaciju.

Da li je ambasadorica Čolaković mogla predati aplikaciju za reviziju? Je li u pismu dat dodatni rok?

Sljedeće neodgovoreno pitanje tiče se pisma koje su dobila srebrenička udruženja. Naime, Munira Subašić i Murat Tahirović tražili su mišljenje o legitimnosti Sakiba Softića, te su dobili odgovor da ga on nema. I to 2016. godine. Godinu poslije, Izetbegović će ljudima u Vijećnici govoriti da je sve ok.

Tromp je u emisiji pokazala te dokumente, a Raport ih je dobio na uvid. Evo ih:

  Odgovor koji su dobila srebrenička udruženja, a koji je pokazala Tromp
 
 
Odgovor koji su dobila srebrenička udruženja, a koji je pokazala Tromp
  
  
  
  
  
  / 
 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.