Vijesti
Ko je predao anonimnu prijavu protiv Mehmedagića i Debeveca? Čamparina savjetnica oštro demantovala navode da je ona poslala prijavu Da li je savjetnica Aljoše Čampare glavni akter nove političke afere u BiH?

Posljednjih nekoliko dana u centru pažnje nalazi se afera koja uključuje direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i predsjednika Suda BiH. Anonimna prijava protiv Mehmedagića je prvenstveno objavljena u sklopu dnevnika RTRS-a, a potom je detaljnu istragu sproveo portal istraga.ba i otkrio ko zapravo stoji iza iste.

Prema portalu istraga.ba i novinaru Avdi Avdiću anonimnu prijavu je podnijela Mirela Bubalo, savjetnica Aljoše Čampare. 

“Debevec i Mehmedagić pokušali su u Direkciji za koordinaciju  policijskih tijela BiH zaustaviti slanje dopisa Tužilaštva BiH prema INTERPOLU, vezanog za imovinu ili identitet Debeveca u Španiji”, jedna je od rečenica iz anonimne prijave koja je “ekskluzivno ustupljena RTRS-u, a prenosi istraga.

Dalje je navedeno da je Debevec, kao predsjednik Suda BiH nezakonito izuzeo dokumentaciju “vezanu za smještaj glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i plasirali je u medije”. Također je navedeno da je je direktor OSA-e u javnost plasirao priču o specijalnim kombijima MUP-a RS-a kojima su pripadnici Dodikove policije prisluškivali zvaničnike u Potočarima. Sve je, tvrde u anonimnoj prijavi ustupljenoj RTRS-u, urađeno da bi se diskreditirala Gordana Tadić, Milan Tegeltija, VSTV ….

Ova anonimna prijava RTRS-u je dostavljena samo dan nakon što je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, optužio predsjednika Suda BiH da je korumpiran i da ima špansko državljanstvo. RTRS tvrdi da je prijava u Tužilaštvo BiH stigla 31. Avgusta. Ali ko je pošiljalac?

Avgust je 27. 2020. godine. Polumaskirana plavokosa djevojka ulazi u ispostavu BH Pošte smještenu na Trgu solidarnosti sarajevskog naselja Alipašino polje.

istraga.ba / 

Dakle, Mirela Bubalo, bivša službenica Općine Novi Grad, a odnedavno savjetnica federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare bila je “misteriozna djevojka” koja je tog 27. avgusta u 13 sati i 26 minuta na šalteru u Pošti na Trgu Soldarnosti predala sedam koverata, javlja istraga.ba. 

Istraga.ba dodaje da Mirela Bubalo i njen suprug Dino Bubalo stoje i iza portala pressmedia.ba koji je proteklih sedmica bio osobito blagonaklon prema ministru Čampari.

Ipak, Mirela Bubalo je odlučila da se preko vlastitog profila na Facebooku, očituje o cijeloj situaciji i demantuje navode portala istraga.ba i novinara Avde Avdića. Njenu objavu prenosimo u cijelosti:

Od kada sam počela raditi kao savjetnica federalnog ministra unutrašnjih poslova gospodina Aljoše Čampare izložena sam neviđenim pritiscima struktura bliskih direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću. Preko mojih leđa i drugih saradnika gospodina Čampare, proteklih dana vodi se brutalni obračun Mehmedagića s Čamparom, a oružje u rukama direktora OSA-e su novinar Avdo Avdić i portal Istraga.ba.
 
Zbog svoje porodice, prijatelja, ali i cjelokupne javnosti dužna sam se oglasiti i demantovati laži koje se plasiraju o meni. Također, želim iskoristiti ovu priliku i pozvati sve kolege novinare sa kojima sam sarađivala ili studirala i sve poznanike da ne nasjedaju na paušalne i zlonamjerne navode Avde Avdića.
 
Do sada sam uputila dva demanta Avdi Avdiću i nijedan od njih nije objavio. Demant nije objavilo ni Oslobođenje dok je portal Slobodna Bosna prenio demant u cjelosti. Odmah po objavi prvog članka obratila sam se i Vijeću za štampu BiH od kojeg sam zatražila zaštitu od ovako ozbiljnih, a lažnih optužbi. Radi tačnog i istinitog informisanja objavljujem demant koji sam uputila Avdi Avdiću:
 
"Nisu tačni navodi da se na fotografijama koje ste objavili u članku nalazi Mirela Bubalo prilikom predaje anonimne prijave protiv gospodina Osmana Mehmedagića. Na fotografijama se ne nalazim ja. Jedina sličnost izmeđe mene, stvarne Mirele Bubalo, i osobe za koju tvrdite da je Mirela Bubala je plava kosa. Ciljano niste objavili fotografije na kojima se vidi lice djevojke jer ste svjesni da se na tim fotografijama ne nalazim ja.
Ja nemam razloga da pišem anonimne prijave protiv gospodina Osmana Mehmedagića. Da imam bilo kakva saznanja o tome da je počinio krivično djelo, kao odgovorna državljanka Bosne i Hercegovine, nadležnim organima poslala bi potpisanu krivičnu prijavu.
 
Vaše lažne navode morat ćete dokazivati na sudu. Tužba za klevetu protiv udruženja u čijem je vlasništvu portal Istraga.ba, Vas kao autora i glavnog i odgovornog urednika, te svih medija koji su prenijeli laži koje objavljujete, bit će podnijeta već u ponedjeljak.
 
A što se tiče krivične prijave, pod punim imenom i prezimenom u ponedjeljak ću predati krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Neka pravosuđe utvrđuje okolnosti pod kojim su izuzeti snimci iz BH Pošte koje koristite da iznosite dezinformacije i tvrdite kako se na fotografijama nalazim ja.
 
Nekoliko dana prije nego ćete objaviti Vaše članke upozorena sam da ste dobili instrukciju gospodina Osmana Mehmedagića da na svom portalu objavite lažnu vijest kako sam ja predala anonimnu prijavu protiv direktora OSA-e te da je direktor OSA-e za te potrebe nezakonito izuzimao snimke iz BH Pošte.
 
Mislila sam da je riječ o čaršijskim pričama, ali se ispostavilo da nije. Sva svoja saznanja i materijalne dokaze o tome navest ću u krivičnoj prijavi.
 
Krivičnoj prijavi, koju ću potpisati svojim imenom i prezimenom!"

 

Od kada sam počela raditi kao savjetnica federalnog ministra unutrašnjih poslova gospodina Aljoše Čampare izložena sam...

Posted by Mirela Bubalo on Friday, September 11, 2020
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.