9 C
Sarajevo
24.04.2024

Naučnici tvrde da patuljasti Ti-reks vjerovatno nije postojao

Tri decenije poslije polemike među paleontolozima da li je postajala patuljasta vrsta tinosaurusa reks poznatog kao Ti-reks (T-Rex) jedna naučna studija je zaključila da takva vrsta vjerovatno nije postojala.

To pitanje je pokrenuo poznati paleontolog Robert Beker koji je 1988. godine napravio ponovnu klasifikaciju poslije otkrivenog primjerka fosila iz 1942. godine. Taj primjerak je izložen u Prirodnjačkom muzeju Klivlenda i postao je prvi član patuljaste vrste Ti-reksa sa naučnim imenom – nanotyrannus.

Druga ekipa naučnika je 2001. godine pronašla skoro cio fosil malog tinosaurusa u Montani. Fosil je nazvan Džejn i nije veći od običnog sadašnjeg konja. Kasnije je fosil okaraketirsan kao mladi primjerak T-reksa.

- OGLAS -

Međutim, dio naučnog svijeta je nastavio da tvrdi da je Džejn nanotyrannus, na osnovu oblika lobanje i kostiju za koje tvrdi da su drugačiji od odraslog T-reksa.

U studiji danas objavljenoj u časopisu Sajens advensiz (Science Advances), paleontolozi navode da su sproveli mikroskopsku analizu unutrašnjeg dijela kosti cjevanice i butine fosila Džejn i još jednog fosila po imeni Piti.

Naučnici su tom tehnikom utvrdili da su to fosili nedoraslih tinosaurusa a ne odraslih primjeraka i dodali da je malo vjerovatno da je postojao patuljasti T-reks.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA