10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Istraživači su napokon potvrdili 100 godina staru Einsteinovu teoriju?

Kad je prije više od 100 godina Albert Einstein objavio svoju teoriju opće relativnosti, ona je predstavljala revoluciju u svijetu fizike. Pružila je ujedinjeni opis gravitacije kao geometrijskog svojstva prostora i vremena. Točnije, teorija opisuje da je zakrivljenost prostor-vremena direktno povezana sa energijom i momentom neovisno o tome koja materija i radijacija su prisutne.

Tijekom 100 godina Einsteinova predviđanja iz teorije opće relativnosti bila su potvrđena u svim opažanjima i eksperimentima, ali su i potaknula brojna pitanja koja su, unatoč trudu znanstvenika, ostala bez odgovora.

No posljednje otkriće znanstvenika potvrđuje Einsteinovu teoriju. Istraživači su proučavali zvijezdu “S0-2”, koja ima masu gotovo 10 puta veću od Sunca, i pratili njezinu eliptičnu orbitu oko velike crne rupe “Sagittarius A*”, koja se nalazi u središtu Mlječne staze, otprilike 26 tisuća svjetlosnih godina udaljena od Zemlje.

- OGLAS -

Otkrili su kako ponašanje svjetla zvijezde dok “bježi” od ekstremnog gravitacijskog polja crne rupe potvrđuje Einsteinovu teoriju opće relativnosti.

Proučavanja svjetla koje dolazi od zvijezde koja se nalazi u orbiti oko ogromne crne rupe u središtu naše galaksije, dala su nove dokaze koji podupiru Einsteinovu teoriju opće relativnosti iz 1915. godine, objavili su astronomi.

 

Istraživanjem je otkriveno miješanje vremena i prostora u blizini crne rupe, točno onako kako je predvidjela Einsteinova teorija. Istraživači su se oslanjali na podatke dobivene iz opservatorija Keck s Havaja i fokusirali su se na efekt koji se naziva gravitacijski crveni pomak, odnosno Einsteinov pomak.

Iako je proučavanje te zvijezde potvrdilo Einsteinovu teoriju, astronomkinja Andrea Ghez sa Sveučilišta u Kaliforniji ističe da ona ne objašnjava u potpunosti što se događa u egzotičnim gravitacijskim okružjima kakvo se može naći u crnoj rupi. Naime, crne rupe imaju toliko jaka gravitacijska polja da ni svjetlo ni materija ne mogu pobjeći.

Uvjerena je kako će u nekom trenutku biti potrebno osmisliti mnogo opsežniju teoriju gravitacije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA