25.5 C
Sarajevo
19.05.2024

Senegal: Ko se boji “lava” još

Tim “Lavova” je učesnik Afrobasketa od samog osnivanja prvenstva od strane FIBE, i nakon Angole koja ima 11 titula prvaka, dijeli drugo mjesto najuspješnijih ekipa uz Egipat sa 5 titula prvaka “Crnog kontinenta”.

Najuspješnije doba Senegalaca, kada su bili ubjedljivo sinonim za afričku košarku su kraj 60-ih i 70- godine.

U Kazablanci na Afrokupu 1968. godine ekipu predvodi Aliun Diop, koji je igračku karijeriju proveo u Francuskoj, prije nego je preuzeo trenersku funkciju u Senegalu.

- OGLAS -

“Lavovi” su odigrali dobro u grupi (poraženi samo od Alžira), da bi u polufinalu prvo pobjedili tim Malija, pa potom domaćina Maroka u finalu.

Istorijskim trijumfom Senegal je obezbjedio prvi vizu za Olimpijske igre u Meksiko Sitiju 1968. godine.

- Advertisement -

To je bila prilika da se svijet upozna detaljnije sa afričkom košarkom, pošto nikada prije afrička selekcija nije igrala na nekom velikom takmičenju. Egipat se ne računa jer je on do sredine 50-ih godina igrao kao evropska selekcija.

Senegal i Maroko su na kraju završili turnir kao ubjedljivo zadnji, sa ogromnim razlikama su izgubili sve mečeve, i na kraju samo gora koš razlika je odlučila da je Maroko ipak posljednji na tabeli.

Slični scenario se ponavljao tokom 70-ih godina, Senegal bi dominirao na “crnom kontinentu”, ali bi na bilo kojoj većoj smotri bio topovsko meso.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA