1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Milorad Dodik: Nećemo glasati za aktivaciju MAP-a

 

To znači, ustvrdio je, da nije formiran ni Predstavnički ni Dom naroda Parlamentare skupštine BiH.

-Već od aprila SNSD će promijeniti svoju politiku učešća u vlasti na bh. nivou, ako ne bude formirano Vijeće ministara BiH – rekao je Dodik ponovivši da je bezrazložno i nepotrebno odugovlačenje s formiranjem Vijeća ministara BiH.

Naveo je da je važno da politička reprezentacija iz Republike Srpske u Sarajevu bude sveobuhvatna i da djeluje jedinstveno.

- OGLAS -

– Ako ne uđemo zajedno u vlast, spremni smo da radimo na konsenzusu o važnim pitanjima. Јedno takvo je MAP koji forsiraju Bošnjaci – istakao je Dodik.

On je naglasio da je stav SNSD-a o vojnoj neutralnosti jasan i da ova partija neće glasati za aktivaciju MAP-a, koji, kako je rekao, forsiraju Bošnajci umjesto forsiranja formiranja Vijeća ministara.

– Nećemo ući u formiranje komisija dok god se ne formira Vijeće ministara. Smatramo da od aprila SNSD mijenja svoju politiku djelovanja na bh. nivou ako ne bude formirano VM – naveo je Dodik.

Podsjetio je da za dva dana u Sarajevo dolazi evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, s kojim će razgovarati članovi Predsjendištva Bosne i Hercegovine, a obratit će se i na zajedničkoj sjednici oba doma bh. parlamenta.

Istakao je, međutim, da je nemoguće da sada bude potpisana izjava dogovorena od svih političkih partija, jer je, kaže, bilo malo vremena da se poradi na izradi zajedničkog dokumenta.

-Vidimo da neke političke partije unose u izjavu, koja je došla iz Evropske komisije, svoje stavove i mislim da nije moguće da dođe do potpisivanja zajedničke izjave- rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA