11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Otvorena istraga o nasilju policije nad demonstrantima u Francuskoj

Otvorena je istraga zbog navodne upotrebe sile pripadnika sigurnosnih snaga tokom demonstracija “žutih prsluka” u Francuskoj, koji se održavaju od 17. novembra, javlja Anadolu Agency (AA).
Lokalni mediji navode da je Glavna inspekcija državne policije (IGPN) otvorila 48 istraga zbog tvrdnji o upotrebi sile tokom demonstracija koje traje više od mjesec dana.

Policija je tokom demonstracija koristila suzavac što je dovelo do povreda kod nekoliko demonstranata. U medijima je objavljena i vijest da je policajac tokom demonstracija 1. decembra upotrijebio silu i bacio na cestu jednog demonstranta nakon čega ga je tukao. Tokom protesta “žutih prsluka”, koji su u toj zemlji počeli 17. novembra, smrtno je stradalo 10, a privedeno je 4.500 osoba, dok je povrijeđeno njih više od 1.000.

Antivladini protesti “žutih prsluka” najviše su utjecali na pad ekonomskog rasta kao i trgovinski ratovi koji se vode u svijetu, a koji su izazvali manjak poslovne sigurnosti u mnogim zemljama. Pokret “žuti prsluci” nose ime po sigurnosnim fluoroscentnim prslucima, koje u automobilima moraju imati svi vozači u Francuskoj. Proteste su počeli sredinom novembra protiv najavljenog povećanja poreza na gorivo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA