12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

WHO se priprema za najvažniju skupštinu u svojoj istoriji

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priprema se za svoju godišnju skupštinu iduće sedmice, ali mnogi se boje da će napetosti između SAD-a i Kine ugroziti jedinstveni odgovor na krizu izazvanu covidom-19.

 UN-ova zdravstvena agencija, koja je mjesecima zaokupljena koordinacijom odgovora na pandemiju koronavirusa, prvi će put ministre zdravstva i druge dužnosnike pozvati na virtualni godišnji sastanak.

Skupština WHO-a, koja je s uobičajena tri sedmice skraćena na samo dva dana, ponedjeljak i utorak, u cijelosti će biti posvećena covidu-19, bolesti od koje je oboljelo 4,5 miliona, a umrlo više od 300.000 ljudi u svijetu.

- OGLAS -

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao je da će to biti jedna od najvažnijih skupština od osnivanja organizacije 1948.

Međutim, izgledi da se postigne sporazum o globalnim mjerama protiv krize ugroženi su pogoršanjem odnosa dviju najvećih svjetskih ekonomija.

Politizacija

“Naravno da sam zabrinut zbog politizacije skupštine i rizika da propadne”, kaže Gian Luca Burci iz Globalnog zdravstvenog centra u Ženevi.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je  da će prekinuti odnose s Kinom, nezadovoljan njezinom navodno lošom reakcijom na širenje pandemije. Uz to, nekoliko je puta ponovio nedokazane optužbe da je virus nastao u kineskom laboratoriju.

Također je obustavio finansiranje WHO-a optužujući organizaciju da je ispočetka minorizirala ozbiljnost zaraze povlađujući Kini.

Unatoč tome, zemlje se nadaju da će konsenzusom usvojiti rezoluciju o zajedničkom odgovoru na pandemiju.

Konzultacije o tom dokumentu, koje je organizirala EU, završile su ovaj tjedan nakon teških pregovora, rekla je Nora Kronig, čelnica odjela za međunarodnu saradnju švicarskog Saveznog ureda za javno zdravstvo.

“Gotovo je nemoguće pregovarati virtualnim načinom i jako je složeno graditi konsenzus u malim skupinama”, rekla je.

Nakon nekoliko dana došlo se do nacrta dokumenta koji, među ostalim, poziva na pravičniji pristup testovima, medicinskoj opremi i mogućem cjepivu u budućnosti.

Ambicija

Izvor iz EU kaže da je nacrt ambiciozan i naglašava da će bude li stvarno usvojen konsenzusom, to biti prvi put da je globalni forum jednoglasno prihvatio odgovor na covid-19.

Izvor kaže da zemlje nisu bježale od trnovitih tema, uključujući poziv na reformu WHO-a nakon što je ustanovljeno da njegovi kapaciteti nisu dovoljni za sprječavanje krize ovakvih razmjera.

Iako su se diplomati načelno dogovorili o nacrtu, promatrači strahuju da će postojeća politizirana atmosfera neke zemlje možda potaknuti da ipak razbiju konsenzus.

“Nadam se da ćemo moći postići konsenzus”, rekao je u petak američki veleposlanik pri UN-u u Ženevi Andrew Bremberg.

Sjedinjene Države i Europa ne slažu se o temi pristupa cjepivu u budućnosti, a Washington uz to optužuje Peking da pokušava ukrasti američka istraživanja o cjepivu.

SAD također predvodi skupinu zemalja koje traže da WHO prestane Tajvanu uskraćivati status promatrača, koji mu je opozvan 2016. kad je za tajvansku predsjednicu izabrana Tsai Ing-wen koja odbija koncept “jedne Kine”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA