Vijesti
Komšić o Šmitovoj šutnji: "Možda priprema neke nove sankcije" "RS ne može izaći iz Dejtonskog sporazuma", rekao je Komšić
#

Bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Ivo Komšić, komentirao je večeras šutnju Kristijana Šmita, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, na trenutnu situaciju u kojoj Milorad Dodik najavljuje samostalnost RS.

Komšić smatra da postoji razlog zbog čega Šmit trenutno šuti.

- Pedi Ešdaun je to samo radio; smjenjivali su ljude. Taj vakuum koji je napravljen dolaskom visokog predstavnika malo je čudan, ali to može značiti i nešto drugo. Možda on priprema neke nove sankcije da uvede. Iza njega je stajala njegova kancelarka i promovisala ga (Angela Merkel op. a.), a s obzirom na sadašnje zalaganje američke administracije, s druge strane, imamo ovog visokog predstavnika koji je došao po odlasku njemačke kancelarke i vlada nakon nje će se mijenjati, pa i vjerovatno njemački stav prema BiH. Jer ja sam se zaprepastio izjavom Jadranke Kosor i Vesne Pusić koje su potvrdile navode britanskog novinara da je Angela Merkel svojim odlaskom ostavila haos na Balkanu. U svom zadnjem mandatu bila je kod Vučića rekavši da je on pouzdan partner EU, a nije mi jasno zbog čega jer on nastavlja politiku Slobodana Miloševića, ali drugim sredstvima - upitao je Komšić, prenosi N1.

Bez BiH - RS ne postoji

Na pitanje hoće li Amerikanci dati signal Šmitu da smjenjuje političare u BiH uključujući i Milorada Dodika, Komšić je odgovorio: 

- To je njegov mandat, on to može bez bilo koga uraditi. U Aneksu 10 je definisan njegov mandat i tu piše da je on nadležan za tumačenje i provođenje Dejtonskog sporazuma. On je mogao povući taj potez kada ga nisu pristali. Jer njega ne priznavati znači ne priznati Dejtonski sporazum. Ne mogu reći hoće li smijeniti Dodika, ali po Dejtonskom sporazumu ima odriješene ruke da to uradi”, naglasio je.

RS ne može izaći iz Dejtonskog sporazuma, nastavlja Komšić navodeći da je ta situacija “zakovana” tim dokumentom.

- Bez BiH - RS ne postoji. Za Dodikove najave o samostalnosti RS moglo bi se reći da on ovaj entitet svjesno vodi u nestanak i svjesno sve radi. To je vrlo zanimljiva teza i trebalo bi to ispitati. Opozicija sada spašava RS od njega. Dodik djeluje kao čovjek u panici koji ne zna šta da radi. Ne može on ništa napraviti, ne može ukinuti vojsku BiH, samo može donijeti jednostrane odluke. Dobro je da on to uradi, da nastavi ovako jer će onda možda dobiti sankcije. Ništa se ne bi desilo u RS kada bi bio smijenjen Dodik - konstatovao je Komšić.

Karadžićeva retorika

Osvrnuo se i na retoriku Radovana Karadžića kada je rekao da će odvesti muslimanski narod u pakao konstatujući da to nije rekao i za hrvatski jer je postojao dogovor.

- Karadžić je znao šta su se dogovorili Franjo Tuđman i Slobodan Milošević. On je znao da će okrenuti Herceg-Bosnu protiv BiH i to je tako i dan-danas. Samo je za mene tragično da to u Hrvatskoj ne shvataju i da Dodika tamo primaju kao nekog nacionalnog heroja srpskog iz BiH i nikad ne postavljaju pitanje koji je položaj Hrvata u RS, a stalno se to pitaju za FBiH. Možda je i razumljivo jer u RS nema više Hrvata, Tuđman je iselio svu Posavinu, a Dodik nije dozvolio povratnicima da se tu vrati - poručio je Komšić za N1.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.