12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Krizni štab ZDK negira da je pacijentica zaražena korona virusom bila na proslavi povodom 8. marta

Nakon što je 9. marta potvrđen prvi slučaj infekcije novim koronavirusom u Zenici, testiranje osoba koje su bile u kontaktu s njom, odnosno koje su zajedno s njom putovale u Italiju, pokazalo je da su još dvije osobe pozitivne na koronavirus (Covid-19).

Kako je saopćio Krizni štab za praćenje koronavirusa u Zeničko-dobojskom kantonu, kod treće testirane osobe nalaz je negativan. Infekcija je laboratorijski dijagnosticirana kod ženske osobe u dobi od 19 godina i muške osobe u dobi 26 godina.

Budući da nema kliničkih manifestacija bolesti, osoba kod koje nije potvrđena infekcija novim koronavirusom ostaje u kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom, dok će osobe kod kojih je potvrđena infekcija ovim virusom biti upućene u Izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, a o daljem postupanju će se odlučiti naknadno.

- OGLAS -

S obzirom na epidemiološke podatke, iz Kriznog štaba kažu da su očekivali takav razvoj događaja, odnosno očekivali su da će i ove dvije osobe biti pozitivne.

Sva tri pozitivna slučaja na virus Covid-19 mogu se smatrati uvezenim slučajevima te se može konstatirati da nije bilo prijenosa bolesti unutar BiH, a povezano s tim slučajevima.

Laboratorijskim testiranjem u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 9. marta potvrđen prvi slučaj infekcije koronavirusom u Federaciji BiH. Radi se o ženskoj osobi u dobi 51 godina iz Zenice, koja se vratila iz posjete rodbini u Italiji (Lombardija).

Vratili su se u četvrtak navečer, 5. marta. Iz Italije su putovali privatnim autom i nisu nigdje tokom puta kontaktirali s drugim osobama, kao i nakon povratka u Zenicu.

– Želimo skrenuti pažnju, a u vezi nekih netačnih informacija koje su se pojavile u medijima, da sve tri ove osobe koje su sada pozitivne na koronavirus nisu bile ni na kakvim skupovima većeg broja ljudi, nego su sve vrijeme bile u izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom – kažu iz Kriznog štaba.

Zdravstveni sistem u ZDK-u, rečeno je u saopćenju, cijelo vrijeme je u pripravnosti i poduzima sve potrebne mjere u svim slučajevima te građani mogu biti mirni jer zdravstveni sistem radi svoj posao i dalje se pridržava ranije datih preporuka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA