10 C
Sarajevo
19.04.2024

(UŽIVO) OPĆI IZBORI 2018: CIK BiH- Do 15 sati na biralištima glasalo 37,21 posto birača, u Bijeljini jednosatni prekid

 
17:15- CIK BiH: Do 15 sati na biralištima glasalo 37,21 posto birača,u Bijeljini jednosatni prekid glasanja
 
16:49- Pod lupom: Do 14.00 sati zaprimljeno 240 dojava o kritičnim situacijama
 
Posmatrači Koalicije ”Pod lupom” izvijestili su o 240 kritičnih situacija tokom izbornog dana do 14.00 sati.
 
U suradnji sa Centralnom izbornom komisijom BiH, lokalnim izbornim komisijama i policijskim stanicama riješeno je 88 slučajeva, saopćeno je iz Koalicije za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom”.
 
16:39- U Bijeljini prekinuto glasanje, nakon što je oštetio glasačku kutiju
 
Glasanje na biračkom mjestu u bijeljinskom naselju Tombak prekinuto je danas u 13.50 sati, jer je osoba inicijala N.Č. namjerno oštetila glasačku kutiju, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS).
 
15:15 Wigemark: Nadam se da će odziv građana biti što veći
 
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark je prilikom posjete jednom biračkom mjestu u Sarajevu izjavio da je ovo vrlo važan dan za BiH.
 
– U ime Evropske unije, ja se prije svega nadam da će odziv građana biti što veći i da će građani iskoristiti svoje pravo, a rekao bih i obavezu, da glasaju – naveo je ambasador Wigemark.
 
 
14:25- Srednjoškolci poslali poruku zajedništva s Kozare
 
 Mreža vijeća učenika Bosne i Hercegovine, povodom 7. oktobra – Općih izbora u BiH, poslala je poruku zajedništva s Kozare u kojoj su naglasili da izabrani predstavnici vlasti moraju znati da imaju saveznika u rješavanju problema mladih i srednjoškolaca.
 
Iz Mreže vijeća učenika BiH, od 4. do 6. oktobra predstavnici srednjoškolaca iz pet regija RS udruženi u Mrežu vijeća učenika RS-a zajedno s kolegama iz četiri kantona Federacije BiH proveli su tri dana na Kozari, simbolu otpora fašizmu, zajedno planirajući rad srednjoškolaca u ovoj školskoj godini, saopćeno je.
 
Srednjoškolci su isplanirali aktivnosti kroz koje će ukazivati na svoja prava i obaveze te prava i obaveze profesora, poručili su iz Mreže vijeća učenika BiH
 
13:28- U općini Ravno do 11 sati izašlo 230 birača
 
Na području općine Ravno do 11 sati glasovalo je 230 ili 17 posto birača, potvrdila je agenciji Feni članica Općinskoga izbornog povjerenstva Ivana Kević.
 
Po njezinim riječima, glasovanje protječe u najboljem redu i ni na jednom biračkom mjestu nisu zabilježeni nikakvi incidenti. 
 
13:24- Zbog vrijeđanja izbornog povjerenstva u Mostaru priveden muškarac
 
Mostarska policija privela je jednu osobu koja je na biračkom mjestu u Desetoj osnovnoj školi u Mostaru vrijeđala članove izbornog povjerenstva, potvrđeno je Feni od strane glasnogovornika MUP-a HNŽ-a Ljudevita Marića.
 
– Jedan je muškarac pravio probleme na biračkom mjestu te vrijeđao izborno povjerenstvo zbog čega je priveden u policijsku postaju – naglasio je Marić.
 
 13:21- Nije bačen suzavac na biračko mjesto u Pridjelu Donjem kod Doboja
 
Iz Policijske uprave Doboj demantovali su informaciju o bačenenom suzavcu na biračkom mjestu u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Pridjelu Donjem.
 
Nakon prijave, policija je izašla na mjesto događaja te utvrdila da nema tragova suzavca niti tragova fizičkih sukoba između pojedinih osoba, saopćeno je iz Policijske uprave Doboj.
 
Izborni proces, kako dodaju, na tom biračkom mjestu nije obustavljan niti narušen.
 
13:17- U Trebinju do 11 sati izlaznost na izbore 23 posto
 
U Trebinju je do 11 sati glasalo 6.687 građana ili 23 posto birača. U tom gradu pravo glasa ima 30.462 građanina. Jutros je zabilježeno petnaestominutno kašnjenje na jednom od 45 redovnih biračkih mjesta.
 
13:01- Do 11 sati u općini Konjic glasovalo oko četiri hiljade birača
 
Na području općine Konjic do 11 sati glasovalo je 3 978  odnosno 18,18 posto birača, potvrdio je Feni predsjednik Općinskoga izbornoga povjerenstva Konjic Ejub Miljević.
 
Dodao je kako glasovanje protječe u skladu s izbornim propisima i bez incidenata.
 
13:00- U Čitluku do 11 sati glasovalo oo hiljadu i po birača
 
Na području Čitluka do 11 sati glasovalo je 1 749 ili 12, 88 posto birača, potvrdila je Feni predsjednica Izbornoga povjerenstva Čitluk Irena Bago.
 
Inače, pravo glasa u općini Čitluk ima 13 688 građana.
 
12:59- Na području Visokog do 11 sati glasalo 15 posto birača
 
Prema podacima Općinske izborne komisije (OIK) Visoko na glasanje je, do prvog brojanja u 11 sati, izašlo 5.300 osoba, što je 15, 6 posto birača.
 
– S pravom glasa u ovoj općini su 34.104 glasača, koji su upisani u osnovnu izbornu jedinicu 116A – kazala je Feni predsjednica Općinske izborne komisije Aida Karavelić.
Istakla je da nisu zabilježeni nikakvi problemi od otvaranja biračkih mjesta, a da ih ukupno ima 52, plus jedno za glasanje u odsustvu i jedan mobilni tim.
 
Podaci o izlaznosti bit će dostupni i u 15 te u 19 sati, po završetku procesa glasanja.
 
12:58- U općini Stolac do 11 sati glasovalo oko dvije hiljade birača
 
Na području općine Stolac do 11 sati glasovalo je 2 384 ili 24, 57 posto birača, potvrdio je Feni član Izbornog općinskoga povjerenstva Jozo Matić.
 
Po njegovim riječima, glasovanje protječe u najboljem redu i ni na jednom biračkom mjestu nisu zabilježeni nikakvi incidenti. 
 
 
12:58- Petrić: Izborni proces u BiH odvija se mirno i transparentno
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopćila je danas da je na Općim izborima do 11 sati glasalo 11,41 posto birača.
 
– Može se očekivati da je izlaznost slična kao prije četiri godine, a po običaju najveća izlazanost je u manjim sredinama. Najveća izlaznost je u općini Kalinovik – 31 posto – kazao je na pres-konferenciji predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić.
 
Potvrdio je da se izborni proces u BiH odvija potpuno mirno, transparentno i demokratski te da sve protiče u najboljem redu.
 
– Pojedinačne sitne ispade ne vrijedi spominjati, a kamoli da se na osnovu njih daje generalna slika. Iz operativnog štaba radne grupe za sigurnost izbora, u kome su predstavnici svih sigurnosnih agencija u BiH, prije par minuta smo dobili informaciju da se sve odbija regularno i normalno – istakao je Petrić.
 
Na pres-konferenciji CIK-a saopćeno je da je glasanje bh. birača u Australiji na biračkom mjestu u Ambasadi BiH u Kamberi završeno prije dva sata. Ambasador BiH u Australiji
 
Mirza Hajrić, javljajući se putem video linka, rekao je da je izborna komisija u Kamberi utvrdila da je izlaznost bila 71,7 posto.
 
U Diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH u Čikagu bit će otvoreno biračko mjesto u 15 sati po našem vremenu.
 
CIK BiH će narednu pres-konferenciju održati u 17 sati.
11:58- ‘Pod lupom’: Do 9 sati zabilježeno 99 kritičnih situacija
 
Direktor Koalicije za fer i poštene izbore ”Pod lupom” Dario Jovanović izjavio je da je do 9 sati zabilježeno ukupno 99 kritičnih situacija od kojih se 49 odnosi na zabranu ulaska posmatrača na biračka mjesta i udaljavanje s biračkih mjesta nastalih zbog nedostatka i manjka komunikacije između različitih nivoa izborne administracije.
 
-Kritičnim situacijama mi smatramo proceduralna ili incidentna kršenja izbornog procesa na biračkim mjesta. Od ukupno 99 zaprimljenih kritičnih situacija, 38 ih je uspješno riješeno u saradnji s lokalnim izbornim komisijama, u direktnoj komunikaciji s njima – kazao je Jovanović na pres-konferenciji u Sarajevu.
 
Dodao je da je u četiri slučaja izražena sumnja na postojanje tzv bugarskog voza, odnosno kružnog glasanja.
 
– Jedan birač je došao sa već popunjenim glasačkim listićem a iznio je prazan. U devet slučajeva zabilježene su druge nepravilnosti pri glasanju do 9 sati – naveo je Jovanović.
 
Najozbiljnija prijava, kako je kazao, odnosi se na situaciju u općini Lopare, gdje su se pojavile osobe sa falsifikovanim akreditacijama političkih subjekta koje su obilazile biračka mjesta i vršile pritiske na posmatrače Koalicije “Pod lupom”, čak im i prijetile da napuste biračka mjesta. O ovome su obaviješteni i Centralna izborna komisija BiH, Općinska izborna komisija i Policijska uprava u Loparama.
 
Na biračkom mjestu 038A039 u Doboju, nakon prijavljene kritične situacije o pojavi već ispunjenih glasačkih listića, zamijenjeni su članovi biračkog odbora i privremeno je bio obustavljen proces glasanja. Na biračkom mjestu u Doboju, 038B044 bačen je suzavac. Mobilni tim je otišao da provjeri ovu informaciju i trenutno je prekinuto glasanja, a policija je upućena na ovo biračko mjesto.
Koalicija Pod lupom je zaprimila i dojavu o kršanju izborne šutnje u nekoliko slučajeva, a jedan slučaj odnosi se na političkog subjekta SBB koji, kako navode iz Koalicije, poziva na izlazak na glasanje putem sms poruka. Bilo je slučajeva kršenja i drugih subjekata putem vibera i facebooka.
Predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić zamolio je građane da izađu na izbore, te da ne primaju novac za glas, naglasivši da njihov glas daleko više vrijedi nego što to procjenjuju političke stranke.
 
– Jedini način da budete sigurni da neko nije zloupotrijebio vaš glas je da izađete i glasate – poručili su građanima iz Koalicije “Pod lupom”.
 
11:44- U alkoholiziranom stanju na biračkom mjestu u Banjoj Luci, u Istočnoj Ilidži stari glasački listići
 
Stanje bezbjednosti na glasačkim mjestima, kao i na području cijele RS je povoljno i bez većih narušavanja javnog reda i mira. Do sada su zabilježena dva incidenta, saopćeno je iz Ministarstva unustrašnjih poslova RS-a.
 
Na području Policijske uprave Banja Luka na biračkom mjestu u naselju Šargovac, oko 07.55 sati, pojavila se osoba inicijala M.M. u vidno alkoholisanom stanju te ponašanjem narušavala javni red i mir. Policijski službenici su na poziv predsjednika biračkog odbora izašli na lice mjesta i M.M. lišili slobode. Lice je odbilo alkotestiranje, a policijski službenici preduzimaju mjere i radnje u skladu sa svojim nadležnostima.
 
Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo, na biračkom mjestu u Mladicama, općina Istočna Ilidža, oko 08.20 sati članovi biračkih odbora uočili su kod dvije starije osobe, inicijala N.F. i D.F., stare glasačke listiće koje su namjeravali da ubace u glasačke kutije.
 
Članovi biračkih odbora blagovremeno su reagovali i kod istih pronašli važeće listiće nakon čega su obavijestili pripadnike MUP-a RS koji preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti, navode iz policije.
 
10:56- Izjava za medije ambasadorice Cormack u povodu Općih izbora
 
Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack dat će danas u Sarajevu kratku izjavu za predstavnike medija.
 
Kako je najavljeno iz Ambasade SAD-a u BiH, ambasadorica Cormack obratit će se predstavnicima medija u 16.00 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH.
 
10:52- ‘Pod lupom’: Otvaranje birališta proteklo s brojnim tehničkim problemima
 
Izborni dan je na većini biračkih mjesta započeo je bez većih nepravilnosti, ali sa brojnim tehničkim nedostacima – saopćila je Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom”. Velika većina posmatrača “Pod lupom” nesmetano je pristupila biračkim mjestima, dok je nekoliko desetaka biračkih odbora, kako navode iz ove koalicije, odbilo registrovati posmatrače/ice Koalicije zbog neadekvatne komunikacije s lokalnim izbornim komisijama.
 
-Ukupno do 8 sati zabilježeno je 66 kritičnih situacija od kojih se 45 odnosi na zabranu ulaska posmatrača na biračka mjestima i udaljavanje sa biračkih mjesta nastalih zbog nedostatka komunikacije između različitiha nivoa izborne administracije. Glasanje je prekinuto na jednom biračkom mjestu u Doboju 038B039A zbog već popunjenih glasačkih listića – navode iz Koalicije “Pod lupom”.
 
Pripreme za otvaranje biračkih mjesta uglavnom su izvršene u skladu sa propisima. Na 82 posto biračkih mjesta svi članovi biračkih odbora su bili prisutni na biračkom mjestu.
Iz Koalicije ističu da na 2 posto biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani, a na 6 posto biračkih mjesta primijećen je nedostatak pojedinog izbornog materijala. U izolovanim slučajevima na biračkim mjestima, glasačka kutija nije pokazana kao prazna prije otvaranja biračkih mjesta.
 
-Ukupno 72 posto biračkih mjesta otvoreno je u 7 sati, između 7 – 7:15 otvoreno je 23 posto biračkih mjesta, a između 7:15 – 8 sati otvoreno je 5 posto biračkih mjesta. U izolovanim slučajevima biračka mjesta su otvorena nakon 8 sati i nije adekvatno osigurana tajnost glasanja – ocijenili su u ovoj koaliciji. 
 
10:50- OSCE – Voridis: Izborni proces dosad protiče mirno i bez problema
 
Specijalni koordinator kratkoročne posmatračke misije OSCE-a za izbore u Bosni i Hercegovini Makis Voridis izjavio je novinarima da na osnovu dosadašnjeg uvida na pojedinim biračkim mjestima u Sarajevu izborni proces protiče mirno i bez problema, u zadovoljavajućem sigurnosnom okruženju.
Ipak, puna slika o rezultatima posmatračke misije bit će poznata sutra i predočena u obraćanju medijima, najavio je.
 
09:40- CIK BiH: Pojedina biračka mjesta u BiH nisu otvorena u 7 sati
 
Pojedina biračka mjesta u BiH nisu otvorena tačno u 7 sati, a razlozi su identični kao što je uobičajeno i dosad bilo na svim izborima koji su održani u BiH – saopćeno je iz Centralne izborne komisije BiH (CIK).
 
Kašnjenje u otvaranju biračkog mjesta 15 do 30 minuta zabilježeno je u Velikoj Kladuši na četiri biračka mjesta, Cazinu sedam, Bihaću 15, Gradiški osam i Brčkom sedam. U saopćenju CIK-a se navodi da je u Banjoj Luci kašnjenje bilo na oko 100 biračkih mjesta 10-15 minuta iz tehničkih razloga i u međuvremenu je sve riješeno.
 
Kašnjenja su zabilježena i u Prnjavoru, Brodu, Odžaku, Vukosavlju, Centar Sarajevo na jednom biračkom mjestu.
 
09:22- U Livnu sva birališta otvorena u 7 sati
 
Na području grada Livna sva birališta otvorena su jutros u 7 sati i zasad sve protječe u najboljem redu – kazao je Feni član Gradskog izbornog povjerenstva Fikret Sitnić.
 
U tom gradu 27 070 birača moći će glasovati na 39 birališta.
 
09:03- Otvorena sva biračka mjesta i u gradu Zenici
 
Na području grada Zenice, od 141 redovnog biračkog mjesta, jutros u sedam sati nije bilo otvoreno njih 10-tak. U međuvremenu su otvorena sva mjesta pa će 101.472 birača, koliko ih je na spisku, tokom dana biti u prilici da obavi svoju građansku dužnost, saopštila je Fena.
 
08:59- Sva biračka mjesta u Bugojnu otvorena u sedam sati
 
Predsjednik Općinske izborne komisije Bugojno (OIK) Mirza Ibrahimović potvrdio je Feni da su sva biračka mjesta u tom gradu otvorena u sedam sati.
 
“Pravo glasa na izborima ima 29.305 građana. Prema našim podacima, za glasanje putem pošte prijavljena su 643 birača”, kazao je u izjavi za Fenu.
 
08:54- U Srebrenici na vrijeme otvorena sva biračka mjesta
 
Dvadeset osam biračkih mjesta na području općine Srebrenica jutros su otvorena na vrijeme – potvrdili su Feni na čelu sa predsjednikom Općinske izborne komisije Seadom Alićem.
 
08:51- Stanovnici općine Travnik od jutros na biralištima
 
Sva biračka mjesta u općini Travnik otvorena su jutros u sedam sati, potvrđeno je Feni od strane predsjednice Općinskog izbornog povjerenstva Ajše Delić.
 
“Nikakvih problema nije bilo i otvorena su 74 redovna biračka mjesta, jedno za glasanje u odsustvu, a na terenu su i četiri mobilna tima, putem kojih će moći glasati 187 birača”, kazala je Delić.
 
08:46- Početak glasanja u Miljevini kod Foče kasnio sat vremena
 
Glasanje na biračkom mjestu u Miljevini kod Foče jutros nije počelo u 7.00 sati. Po riječima predsjednika Općinske izborne komisije Branimira Radovića, razlog za kašnjenje od sat vremena je nemogućnost jednog člana biračkog odbora iz Sarajeva da dođe u utvrđeno vrijeme. To glasačko mjesto bit će otvoreno do 20.00 sati.
 
I na još četiri biračka mjesta u Foči početak glasanja kasnio je po desetak minuta zbog brojanja glasačkih listića.
 
U Foči na 36 biračkih mjesta pravo glasa ima 17.067 birača.
 
08:45- Na području općina Novi Grad i Novo Sarajevo otvorena sva biračka mjesta
 
Na području Općine Novi Grad Sarajevo, za Opće izbore koji se danas provode u BiH, registrovano je nešto više od 114 hiljada birača koji će moći glasati na 155 redovnih biračkih mjesta, a jedno je biračko mjesto za glasanje u odsustvu.  
 
Kako je za Feni izjavio predsjednik Općinske izborne komisije Novi Grad Elvir Rešić, sva biračka mjesta su otvorena, počelo je glasanje, a na terenu je i deset mobilnih timova.
 
08:43- Sva biračka mjesta na području Hadžića otvorena na vrijeme
 
Sva biračka mjesta na području općine Hadžići otvorena su jutros u sedam sati, potvrdili su Feni iz Općinske izborne komisije Hadžići. U ovoj općini pravo glasa na ovogodišnjim općim izborima ima oko 22.400 birača, od čega 110 u odsustvu.
 
Na području općine Hadžići ima 37 redovnih biračkih mjesta, jedno za glasanje u odsustvu te tri mobilna tima putem kojih će glasati 49 birača.
 
08:41- U Banjoj Luci pravo glasa ima 191.175 birača
 
U Banjoj Luci pravo glasa na današnjim izborima ima 191.175 birača. Predsjednica Gradske izborne komisije Nada Batinar potvrdila je Feni da je na nekoliko biračkih mjesta jutros bilo zakašnjenja i da nisu otvorena tačno u 07.00 sati, potvrđeno je Feni.
 
08:40- Početak glasanja kasnio na sedam biračkih mjesta u Bosanskoj Gradišci
 
U Bosanskoj Gradišci sedam biračkih mjesta za glasanje na Općim izborima nije jutros otvoreno na vrijeme. Predsjednica Općinske izborne komisije Nada Živković je potvrdila da je do kašnjena došlo zbog dodatnog brojanja glasačkih listića, navodi Fena.
 
08:37- U Tuzli jedno biračko mjesto otvoreno sa zakašnjenjem od 40 minuta
 
Sva biračka mjesta na području Grada Tuzle otvorena su u 7 sati, osim u Mjesnoj zajednici Centar, gdje se kasnilo 40 minuta – izjavila je predsjednica Gradske izborne komisije Meliha Pašić, kako prenosi Fena.
 
“Na biračkom mjestu broj 22 u MZ Centar kasnilo se zbog brojanja listića, tako da će za toliko vremena na tom mjestu glasanje biti produženo”, izjavila je Pašić.
 
Na drugim biračkim mjestima nisu zasad zabilježeni veći problemi.
 
08:37- Sva biračka mjesta na području općine Trnovo (FBiH) otvorena u sedam sati
 
Sva biračka mjesta na području općine Trnovo (FBiH) otvorena su jutros u sedam sati, potvrđeno je Feni iz Općinske izborne komisije Trnovo.
 
U ovoj općini pravo glasa na ovogodišnjim općim izborima oko 2.400 birača.
 
08:28- U Bihaću ovaranje prošlo bez problema, manja kašnjenja na 17 biračkih mjesta
 
Većina od 90 biračkih mjesta u Bihaću, otvorena su na vrijeme. Prema prvim informacijama, s manjim kašnjenjem otvoreno je 17 biračkih mjesta, a razlozi su tehničke prirode. Za sada, na području grada Bihaća, nisu registrovani veći problemi.
 
“Jutros u sedam sati otvorena su 73 biračka mjesta na području Bihaća. Na 17 mjesta zabilježeno je kašnjenje, a razlozi su tehničke prirode i brzo su otklonjeni. Najveće kašnjenje od pola sata registrovano je na biračkom mjestu Vrsta, gdje je nedostajao obrazac brojnog stanja”, rekao je predsjednik Gradske izborne komisije Šemsudin Muslić u izjavi za Fenu.
 
08:24- Sva biračka mjesta na području Općine Vogošća otvorena jutros u sedam sati
 
Sva biračka mjesta na području Općine Vogošća otvorena su jutros u sedam sati, potvrđeno je Feni od strane predsjednice Općinske izborne komisije Vogošća Selme Zunđe. U ovoj općini pravo glasa na ovogodišnjim općim izborima oko 26.770, od čega 155 u odsustvu.
 
08:21- Sva biračka mjesta na području Općine Ilidža otvorena jutros u sedam sati
 
Sva biračka mjesta na području Općine Ilidža otvorena su jutros u sedam sati, potvrdio je predsjednik Općinske izborne komisije Ilidža Dino Mulaosmanović.
 
U ovoj općini pravo glasa na ovogodišnjim općim izborima oko 64.000 birača, od čega 790 u odsustvu.
Na području Općine Ilidža ima 95 redovnih biračkih mjesta, jedno za glasanje u odsustvu te deset mobilnih timova putem kojih će glasati 187 birača, saopštila je Fena.
 
08:07- Sva biračka mjesta na području Općine Centar Sarajevo otvorena u sedam sati
 
Sva biračka mjesta na području Općine Centar Sarajevo otvorena su jutros u sedam sati, potvrđeno je Feni iz Općinske izborne komisije Općine Centar. U ovoj općini pravo glasa na ovogodišnjim Općim izborima ima oko 60.000 birača, od čega 65 u odsustvu.
 
08:06- Otvorena sva biračka mjesta u Tešnju, Maglaju i Zavidovićima
 
Sva biračka mjesta u općinama Tešanj, Maglaj i Zavidovići otvorena su uz mala zakašnjenja.
 
“Sva su biračka mjesta, njih 60, otvorena. Imali smo samo, zbog problema sa strujom, kašnjenja u Vikovićima, ali i na tom je mjestu počeo izborni process”, izjavio je za Fenu Elvir Mehić, predsjednik Općinske izborne komisije Zavidovići.
 
08:02 – U ZHŽ-u otvorena biračka mjesta, pravo glasa ima 72 975 birača
 
Biračka mjesta u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) otvorena su jutros u 7 sati.
Ukupan broj birača u ZHŽ-u je 72 975, saopćeno je Feni u općinskim izbornim povjerenstvima ove tri općine i u Gradskom izbornom povjerenstvu u Širokom Brijegu.
 
07:45 – U Zenici desetak biračkih mjesta nije otvoreno na vrijeme
 
Gradska izborna komisija Zenica (GIKZ), na čijem će se području glasanje za današnje Opće izbore 2018. godine moći obaviti na 141 redovnom biračkom mjestu te jednom mjestu za glasanje u odsustvu i za nepotvrđene glasačke listiće, nije u sedam sati otvorila sva svoja birališta, kako prenosi Fena.
 
“Još prikupljamo podatke sa terena, ali zasad imamo informacije da desetak mjesta nije na vrijeme otvoreno. Imamo rok do osam sati da otvorimo ta mjesta”, kaže predsjednik GIKZ Selver Keleštura.
 
07:41 -U Mostaru od sedam sati otvorena sva biračka mjesta
 
Sva biračka mjesta na području Grada Mostara otvorena su jutros u sedam sati. U tom gradu pravo glasa na ovogodišnjim općim izborima ima 99 195 birača, od čega 128 u odsustvu. Predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Hilmo Đidelija kazao je kako na području Mostara ima 147 redovnih biračkih mjesta, jedno za glasanje u odsustvu te tri mobilna tima, saoštila je Fena.
 
07:00- Otvorena biračka mjesta na općim izborima u Bosni i Hercegovini. Danas se bira 518 zvaničnika između 7.497 kandidata.
 
Biračka mjesta se otvaraju u sedam sati, a glasanje traje do 19 sati. U slučajevima postojanosti kašnjenja i gužvi u predviđenom vremenu prilikom otvaranja istih ono će biti produženo.
 
 ………………………………………………………………………………………………
 
U Bosni i Hercegovini danas se održavaju Opći parlamentarni izbori na kojima će građani upisani u Centralni izborni spisak, njih 3.352.933, glasati i birati 518 nositelja mandata.
 
Pravo glasa na ovogodišnjim Općim izborima u Bosni i Hercegovini, koji su zakazani za danas, ima 3.352.933 birača, a na izborima će biti izabrano 518 nositelja mandata.
 
Biraju se tri člana Predsjedništva BiH, poslanici za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (42) i to 28 iz Federacije BiH, 14 iz Republike Srpske, Predstavnički dom Federalnog parlamenta (98) te Narodnu skupštinu RS-a (83), predsjednik i dva potpredsjednika RS-a te zastupnici u 10 kantonalnih skupština.
 
Ove godine prijavljeno je 128 političkih subjekata, 53 stranke, 36 koalicija te 34 nezavisna kandidata. Na 804 kandidatske liste je 7.498 kandidata za te nivoe vlasti. Svi registrirani glasači moći će glasati na više od 6.000 biračkih mjesta u BiH i to 5.794 glasačkih mjesta i 314 mobilnih timova, a angažiranjem institucija i političkih stranaka ove godine je povećan broj glasačkih mjesta u konzularno-diplomatskim predstavništvima BiH gdje će moći glasati oko 1.000 građana.
 
Izbore će posmatrati oko 6.500 međunarodnih i lokalnih posmatrača kako ne bi došlo do zloupotreba izbornog procesa, a općinske izborne komisije, njih 142, registrirale su 60.000 stranačkih posmatrača. Jučer, u 7.00 sati počela je predizborna šutnja koja će trajati do večeras u 19.00 sati kada se zatvaraju biračka mjesta. Predizborna šutnja zabranjuje sve političke aktivnosti, bilo koga i bilo gdje u smislu javne kampanje.
 
Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić, pozvao je birače da provjere svoje biračko mjesto prije nego izađu na izbore posebno jer su se pojavile informacije da su mnogi građani odjavljeni sa svog biračkog mjesta, a prijavljeni za glasanje putem pošte. Podsjetio je da je poslano preporučenom poštom 70.000 paketa, od čega polovina u Srbiju i Hrvatsku, 47.000 se vratilo i to 6.000 neuručenih paketa.
 
Centralna izborna komisija BiH prve preliminarne, potpune rezultate trebala bi imati u 21.00 sat na dan izbora. Prva pres-konferencija Centralne izborne komisije BiH nakon zatvaranja biračkih mjesta zakazana je za 21 sat, ali CIK je najavio da će prve preliminarne, nezvanične i nepotpune rezultate objaviti u ponoć.
 
CIK je prvi put 2016. godine za lokalne izbore upotrijebio aplikaciju uz pomoć koje je bilo moguće objaviti rezultate 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta i to objedinjene rezultate s blizu 95 posto biračkih mjesta te se očekuje da će tako biti i na ovim izborima.
 
Ovogodišnji izbori koštat će 8,5 miliona KM, od čega će oko 4,7 miliona KM biti utrošeno za naknade članovima biračkih odbora, oko 1,2 miliona KM za štampanje, pakiranje i distribuciju glasačkog materijala te oko 650.000 KM za poštanske usluge slanja listića glasačima koji glasaju putem pošte.
Članica CIK-a Irena Hadžiabdić istaknula je da će se danas vidjeti da li je BiH imala praznik demokratije, ali je CIK učinio velike napore da svim biračima osigura izlazak na izbore i omogući da iskoriste pravo glasa.
 
Ocijenila je da je priča o manipulacijama preuveličana, dodajući da je CIK napravio sistem da se biračima uime kojih je neko glasao putem pošte omogući da ostvare svoje biračko pravo u državi.
 
“Tako da birači neće biti uskraćeni zbog čega je važno da pravo koje imaju u BiH jednom u dvije godine iskoriste. Jednom u dvije godine birače neko nešto pita, a izbori su pravi trenutak da daju svoj glas. Očekujem praznik demokratije i bilo bi razočarenje da tako ne bude”, zaključila je Hadžiabdić.
 
Specijalni program Face TV-a večeras od 18:45 rezerviran je za (izborni) Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem i Face to Face Specijal u programu Face televizije od 19:00h.
 
Večeras od 18:45, svi gledaoci FACE TV moći će pratiti višesatni program koji uključuje sva dešavanja tokom izbora, gdje će reporteri uživo izvještavati iz izbornih štabova svih stranaka.
 
U nedjeljnom specijalnom izdanju Centralnog dnevnika ugostit ćemo brojne analitičare koji će komentirati trenutna dešavanja Općih izbora 2018.
 
Sadžaje iz informativnih emisija možete pratiti i putem Live streama na portalu www.face.ba
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA