1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Ministar Čampara: Zašto su državne institucije zaboravile Krivični zakon…

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara nakon današnjeg okupljanja pripadnika četničkog Ravnogorskog pokreta u Višegradu i izrečenih prijetećih poruka, što je izazvalo uznemirenje povratnika, postavio je javno pitanje da li su nadležne pravosudne i policijske agencije zaboravile da postoji član Krivičnog zakona koji nedvosmisleno tretira pitanje “izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje razdora i netrpeljivosti”.

Član 145a, stav (1) kaže: Ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i “Ostalima”, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Ministar Čampara se pita zašto su, prije svega, nadležna tužilaštva zaboravila postojanje ovog člana Krivičnog zakona?

- OGLAS -

Prema njegovim riječima, slike koje smo danas vidjeli na ulicama Višegrada su nedopustive u civiliziranom svijetu 21. stoljeća.

“Umjesto da se radi na pomirenju, pravdi i istini, dozvoljava se da horde smrti šire strah i zebnju”, kazao je Čampara za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, pripadnici Ravnogorskog pokreta okupili su se jutros na Trgu palih boraca u Višegradu i počeli jednodnevno “orgijanje po našim živcima”, uznemiravajući i povratnike Bošnjake u ovom gradu i sve antifašiste u zemlji.

Oko 200 spodoba, pripadnika “četničke gerijatrije”, odjevenih u crne i druge četničke uniforme i okićeni zločinačkim znakovljem, s dotatkom pokoje brade i kokarde, okupilo se u centru Višegrada i zaguslalo i četničke pjesme.

„Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina“, pjevali su četnici u Višegradu, a potom su se uputili u Draževinu, mjesto gdje stoji spomenik Draži Mihailoviću, pa su tamo nastavili slaviti zlo. Zajedno s popovima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA