5 C
Sarajevo
25.04.2024

Vlada KS planira do kraja godine završiti izgradnju zgrade ASU Sarajevo

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto najavio je danas da će ovih dana početi realizacija tri projekta, od kojih je jedan nastavak izgradnje zgrade Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu, čiji se završetak očekuje do kraja ove godine.

Druga dva projekta koja će biti realizirana u saradnji sa UNDP-om su projekti utopljavanja i jačanja finansijske kontrole javne potrošnje.

“Akademija scenskih umjetnosti jedini je projekt na Balkanu koji je istovremeno infrastruktura i za akademsku, ali i kulturnu zajednicu. Tu će biti dostupan i prostor za predstave i društvene aktivnosti koje su potrebne mladima, te je naš cilj je da ga završimo u ovoj godini” – kazao je Forto, naglasivši da je riječ o zgradi čija izgradnja traje već osam godina.

- OGLAS -

Projekti utopljavanja zgrada javnih ustanova koje su u vlasništvu KS bit će realizirani u saradnji Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i UNDP-a. 

Resorni ministar Damir Filipović istakao je da se u maju očekuje početak radova na 15 objekata iz oblasti obrazovanja, medicine, kulture, a među njima su i prostorije MUP-a, Gerontološki centar, SARTR, BKC, četiri policijske stanice te dvije ambulante. 

Naveo je da će Ministarstvo izdvojiti oko milion i po KM, ostala ministarstva će izdvojiti oko 600.000 KM, te će ukupno sa novčanom podrškom UNDP-a sve iznositi 2,8 miliona KM.

Ministar finansija KS Amel Kovačević istakao je da će to ministarstvo u saradnji sa UNDP-om realizirati projekt kontrole javne potrošnje i bolje upravljanje sredstvima iz budžeta.

Edis Arifagić iz UNDP-a podvlači da je UNDP partner vlasti u BiH, ali i bh. građana.

“Ovo su projekti koji su dio jedne šire slike. Za nas je jako bitan projekat Akademije scenskih umjetnosti zbog njenog društvenog i kulturnog značaja” – istakao je Arifagić.

Kazao je kako projekt energetske efikasnosti i utopljavanja zgrada ima više beneficija, ne samo za uljepšavanje već i smanjenje zagađenja.

Naglasio je da će se utopljavanje zgrada raditi u više faza, prvo će biti obuhvaćene fasade, a potom i prozori kako bi se distribuiranje toplotne energije što efikasnije iskoristilo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA