20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Špirić: Stranci da shvate da se davi njihovo čedo BiH

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je danas da se stanje u Federaciji BiH svakim danom sve više dramatizuje, a predstavnici međunarodne zajednice mirno posmatraju sunovrat Bosne i Hercegovine i pokušaj urušavaja Republike Srpske koja je “talac federalnih razmirica”.

Špirić je ocijenio da je neformiranje vlasti u Federaciji i na nivou zajedničkih organa očigledan primjer kršenja Ustava i zakona ove zemlje i da se to ponavlja nakon svakih izbora dok međunarodni predstavnici dnevno govore o vladavini prava.

“Sve je dovedeno do apsurda, od sulude najave da će SDA pokrenuti apelaciju za izmjenu imena Republike Srpske do odsustva svakog vida stranačke saradnje, pregovora i formiranja institucija u Federaciji odakle se uporno loptica prebacuje u Republiku Srpsku. Umjesto mlakih saopštenja o retorici, predstavnici međunarodne zajednice trebalo bi da skinu ružičaste naočale i shvate da se njihovo čedo BiH davi u zagrljaju Federacije vođene politikom SDA”, rekao je Špirić.

- OGLAS -

Prema njegovim riječima, zbog svega što se događa sjednica Savjeta za sprovođenje mira u BiH zakazana za sutra na inicijativu Ruske Federacije ima poseban značaj.

“Treba očekivati da će ambasadori zemalja članica Savjeta za sprovođenje mira u BiH shvatiti ozbiljnost situacije u tzv. državi koja mjesecima nema većine legalnih predstavnika, gdje je spojena izvršna i zakonodavna vlast i gdje Ustav treba biti pred ocjenom polustranačkog Ustavnog suda”, naglasio je Špirić.

On je dodao da, ukoliko se za kratko vrijeme ne počne otpetljavati klupko u Federaciji i ako i dalje budu blokirane institucije na nivou BiH, evropski put bi mogao biti prva žrtva ovih političkih podvala.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA