2 C
Sarajevo
26.04.2024

Đukanović: Zastoj u širenju EU očekivan i politički najavljen

U obraćanju na otvaranju Samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi Đukanović je rekao da su istovremeno ponovljene obeshrabrujuće poruke s nekih od najvažnijih evropskih adresa od kojih posljednja jasno odbija proširenje EU prije dubokih institucionalnih reformi za unapređenje same Unije.

– Vjerujem da ćemo uskoro morati otvoriti pitanje kakva je stvarno budućnost proširenja EU i jesu li zemlje zapadnog Balkana i Unija i dalje privilegovani partneri ili se vraćamo na poziciju susjeda koji dijele brigu o perspektivi zajedničkog kontinenta – naveo je Đukanović.

Istakao je da u Crnoj Gori čvrsto vjeruju da je evropska perspektiva jedini garant da jugoistočna Evropa postane region mira, sigurnosti i razvoja, zbog čega ih zabrinjava usporavanje i zamagljivanje politike proširenja.

- OGLAS -

Đukanović je naglasio da “nema važnijeg preduslova za ekonomski i društveni razvoj naših zemalja od jasne upućenosti regiona na Evropsku uniju”.

Po njegovim riječima, za napredak regiona je ključno sveobuhvatno infrastrukturno povezivanje – transportno, energetsko i digitalno, te unapređenje obrazovanja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA