20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Šantićeve večeri poezije: Na premijeri predstave “Što te nema“ pjevalo se i plakalo

U sklopu 100. manifestacije Šantićeve večeri poezije u petak uvečer je u Narodnom pozorištu Mostar izvedena premijera predstave “Što te nema“ koja je rađena povodom velikog jubileja. Predstava “Što te nema“, u režiji Erola Kadića, a po tekstu Marijane Aracki, rađena je kao koprodukcija Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta Republike Srpske, dok je SPKD “Prosvjeta“ Gradski odbor Mostar izvršni producent, prenosi Anadolu Agency (AA).

U predstavi “Što te nema“ po prvi put je na pozorišne daske postavljen dio života bh. pjesnika Alekse Šantića. Predstava donosi nesretnu ljubavnu priču Šantića i Anke Tomlinović, balkanskih Romea i Julije, ali i slike iz života pjesnika, kao i tadašnjeg Mostara.

Režiser Kadić zadovoljan je predstavom i nada se da će se ona dugo igrati. Podsjetio da je već godinama htio raditi predstavu u kojoj će upotrijebiti sevdalinku kao muzički motiv. Kada je u ruke dobio tekst “Što te nema“, znao je da je to to i da ima dobru priču, koja se treba raditi u Mostaru.

- OGLAS -

“To je predstava u kojoj će se i plakati i smijati, sevdah drama, puna bola, patnje i ljubavi i svega o čemu je pisao Aleksa Šantić. Ova predstava jednostavno je morala biti u Mostaru. Sve kockice su se posložile i predstavu smo dobili za veliki jubilej 100. Šantićevih večeri poezije“, kazao je Kadić.

Istakao je i da je bilo zadovoljstvo raditi sa glumcima iz tri teatarske kuće koje su koproducenti predstave i da se desila jedna posebna energija.

Sanja Bjelica Šagovnović, predsjednica Organizacionog odbora 100. Šantićevih večeri poezije kaže da je mostarska “Prosvjeta“ sretna što je ovom predstavom na dostojanstven način obilježen stogodišnji jubilej, ali i što predstava osim jake poruke, sa sobom nosi i jednu dodatnu vrijednost, a to je saradnja umjetnika iz Mostara, Banje Luke i Beograda, kao i saradnja tri teatarske kuće.

“Ponosni smo što su Šantićeve večeri poezije mjesto susreta i saradnje. To dokazuje i ova predstava, ali i činjenica da je Narodno pozorište bilo popunjeno do posljednjeg mjesta, te da se tražila karta više. Isto je i sa premijerama u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar i Narodnom pozorištu Republike Srpske“, kazala je Bjelica Šagovnović.

O predstavi najbolje govori reakcija publike koja nije krila zadovoljstvo, a tokom izvođenja se i pjevalo i plakalo.

U predstavi glume glumci tri pozorišne kuće: Bojan Kolopić, Ljiljana Čekić, Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Ajla Hamzić, Vedran Vilogorac i Ivan Skoko. U predstavi igraju i harmonikaš Elmedin Balavac, te djeca Aljoša Golo i Aleksa Krulj.

Premijera predstave “Što ne nema“ slijedi u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar 15. oktobra i u Narodnom pozorištu Banja Luka 18. oktobra.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA