12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Deutsche Welle: Ulice u Mostaru i dalje nose imena ustaških čelnika

Posljednja inicijativa – peticija o ukidanju naziva ovih ulica u Mostaru, kako navodi “Deutsche Welle”, potiče od istoričara i kolumniste Vuka Bačanovića i vlasnika hercegovačkog portala “Poskok.info” Ivana Šušnjara.

Oni od visokog predstavnika Valentina Incka traže da ukine imena ovih pet ulica, javlja Srna. 

Međutim, suočavanje sa ovom sjenkom prošlosti koči to što je grad već sedam godina bez Gradskog vijeća.

- OGLAS -

Vodeće političke partije ne mogu se dogovoriti oko izmjene Statuta grada, napominje ugledni njemački medij.

U izvještaju se navodi da se u novijoj prošlosti mnogo “očijukalo” sa fašističkim režimom, a da na to nije bila imuna ni Hrvatska.

U Mostaru se sa zaostavštinom prošlosti žele suočiti svi, ali pojedinačno. Zajedno, to ide teže.

Radio “Deutsche Welle” podsjeća da je Oštinsko vijeće Mostara 1995. godine, u takozvanom hrvatskom dijelu Mostara, preimenovalo ukupno 72 ulice i trga.

Izbrisane su ulice zaslužnih, prijeratnih Hrvata, Bošnjaka i Srba, ali i hrvatskog vođe seljačke bune Matije Gupca i hrvatskog pjesnika i političara, prvog predsjednika Narodne Republike Hrvatske Vladimira Nazora.

Ulice su dobili Budak, Francetić, Vokić i Lorković, Rafael Boban i drugi ustaški zločinci.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić (HDZ), želeći da ispravi grešku svojih stranačkih kolega iz 1995. godine i, kako je naveo, skine “hipoteku ustaštva nad Hrvatima”, od Gradskog vijeća je dva puta zatražio promjenu naziva spornih ulica.

Ali, tu inicijativu, osim u njegovoj stranci, nisu podržali ni poslanici iz SDA i SDP-a tvrdeći da postoje i ostale ulice sa spornim imenima koje treba mijenjati.

Na inicijativu SDP-a 2016. godine, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nalaže gradonačelniku Ljubi Bešliću i lokalnoj vlasti promjenu imena ulica. I, tu se krug zatvara, piše “Deutsche Welle”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA