12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Ostavke ministara u Srbiji i svijetu – zašto su ih davali i ko je otišao zbog plagijata

Zahtjevi za ostavkama članova vlade Srbije, iz različitih razloga, odjekivali su u medijima više puta nego što je ostavki zaista bilo. 

Ostavku ministra finansija Siniše Malog zahtjevali su građani na protestu u ponedeljak, kao i neke opozicione stranke.

Pet godina nakon što je objavljeno da je Mali plagirao doktorat, rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović saopštila je da je zaključeno da je Mali prekršio odredbe etičkog kodeksa o plagiranju i da će njegov doktorat biti poništen.

- OGLAS -

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kasnije da će Mali platiti „političku cijenu”, ali je ranije najavio da Mali ostaje u Vladi Srbije. 

Šta su bili dovoljno jaki razlozi za srpske ministre da podnesu ostavke proteklih godina, a koji su visoki zvaničnici drugih država zbog plagijata podnosili ostavke?

Ostavka „iz ličnih razloga” Dušana Vujovića

Ministar finansija Dušan Vujović podnio je ostavku 7. maja 2018. U Vladi Srbije bio je četiri godine – postavljen je 2014. godine kada je premijer bio Aleksandar Vučić, a ostao je na funkciji i nakon parlamentarnih izbora 2016. 

„Mislim da u uslovima demokratije četiri godine razuman rok da se čovijek pokaže na javnoj funkciji i zato bih želio da se iz porodičnih, ličnih i profesionalnih razloga povučem sa funkcije ministra finansija u Vladi”, napisao je Vujović u pismu ostavke, prenosi  tada Blic. 

Dvadesetak dana kasnije, za novog ministra finansija izabran je Siniša Mali, dotadašnji gradonačelnik Beograda. 

Ostavka Lazara Krstića zbog „neslaganja sa premijerom” 

Vujovićev prethodnik na čelu ministarstva finansija, Lazar Krstić podnio je ostavku 12. jula 2014 nakon manje od godinu dana na funkciji.

Krstić je tada kao glavni razlog za povlačenje iz Vlade Srbije naveo to što se nije slagao sa premijerom Vučićem oko visine smanjenja penzija i plata, prenio je B92. Naveo je i da je ostavku podnio u dogovoru sa Vučićem, kao i da će ostati da radi kao premijerov specijalni savjetnik.

„Korupcija i reforme” razlozi za ostavku Saše Radulovića

Posle samo pet mjeseci na mijestu ministra privrede, Saša Radulović je 25. januara 2014. podnio ostavku – nekoliko sati prije nego što je Srpska napredna stranka donjela odluku o vanrednim izborima.

U obrazloženju je tada naveo da je „glavni kočničar svih reformi bio i ostao kabinet prvog potpredsjednika” – Aleksandra Vučića. Radulović je rekao i da nijedna od pet mijera iz ekonomskog djela ekspozea predsjednika Vlade, koji je pisao sa Lazarem Krstićem, nije sprovedena. 

„Za Srbiju postoje dva puta – jedan je propala ekonomska politika subvencionisanja, korupcije, partijskog zapošljavanja, samovolje pojedinaca, pljačkaške privatizacije, parazita koji žive na leđima društva i drugi, mnogo teži, put odgovornosti, napornog rada, domaćinskog ponašanja, pristojnosti, institucija sistema. Dosta je bilo”, napisao je Radulović na kraju obrazloženja. 

Ostavka Žarka Obradovića poslije male mature

Hstorija „curenja” testova iz matematike se ponavlja – u junu ove godine ponovio se scenario iz juna 2013. Kao što je i od sadašnjeg ministra prosvjete Šarčevića zbog ovog propusta zatražena ostavka, svojevremeno je isto zahtjevano i od Žarka Obradovića.

On je ostavku podnjeo dva mjeseca kasnije, 10. avgusta 2013, nakon rekonstrukcije vlade.

U obrazloženju ostavke nije pominjao ličnu odgovornost zbog slučaja procurjelih testova za malu maturu. 

Obećana ostavka Božidara Đelića i EU 

Obećanje da će podnjeti ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade, ako Srbija do decembra 2011. ne dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, Božidar Đelić je ispunio 9. decembra.

Tog dana je Evropski savjet odlučio da će Srbija dobiti ovaj status u proljeće 2012. 

On je tada istakao da je ostavka odraz njegovog shvatanja lične odgovornosti i ispunjavanja obećanja koje je daoprenele su Novosti.

Ostavka Ljiljane Čolić zbog Darvinove teorije

Bivša ministarka prosvjete Ljiljana Čolović je zvanično podnjela ostavku 16. septembra 2004, nedelju dana nakon što je u nastavni plan i program vraćena Darvinova teorija evolucije.

Čolić je dekretom pokušala da izbaci ovu teoriju iz nastavnog plana, navodeći da je dogmatska. 

U obrazloženju ostavke navela je kao razlog probleme sa kojima se Vlada Srbije suočava i koji su počeli da se odražavaju na ukupan rad Vlade, prenio je B92. 

Dragan Veselinov, ministar poljoprivrede

Ministar poljoprivrede Dragan Veselinov podneo je ostavku 29. maja 2003, nešto više od mesec dana nakon što je vozač njegovog automobila u sudaru na mestu usmrtio Katarinu Marić. 

On je tada rekao da je ostavka njegov lični izbor i da bi je podnjeo i ranije „ da nije bilo pritisaka, ružne kampanje i sramnih izjava” pojedinih šefova parija iz tadašnje koalicije DOS, prenio je Blic. 

Analitičari su je tada ocjenili kao iznuđeni „moralni čin”, jer se na ostavku dugo čekalo, „a on se ponašao sve vrijeme kao da nema nikakvog razloga da podnese ostavku.

Ostavke zbog plagijata – nijedna u Srbiji, ali nekoliko u svetu

Češka 

Češki ministar rada i socijalnih pitanja Petr Krčal je podneo ostavku u jula 2018, nakon svega tri nedelje na toj poziciji jer se pokazalo da je plagirao dijelove diplomskog rada, prenio je B92.

Nekoliko dana ranije, ostavku je usljed velikog pritiska javnosti podnjela i ministarka pravde Tatjana Mala – oba njena diplomska rada bila su dijelimično plagirana, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Navodi se da je prepisivala ranije radove, bez citiranja izvora – čak i sa pravopisnim greškama.

Hrvatska 

Iako nije sam podnio ostavku i drugo se opirao pritiscima da to uradi usljed optužbi da je plagirao doktorat, kao i jedan naučni članak, hrvatski ministar obrazovanja Pavo Barišić je početkom juna 2017. godine „razrešen u koalicijskom preslagivanju”, kako je sam rekao za TV N1 Hrvatska. 

U decembru 2016, članovi hrvatskog odbora za etiku u nauci i visokom obrazovanju zaključili su da je Barišić plagirao dio rada u kojem je preuzeo dijelove teksta američkog filozofa Stivena Šlesingera, bez citiranja izvora.

Univerzitet Augsburg u Nemačkoj je kasnije objavio da u doktoratu nije plagirao samog sebe, ali da su uočeni „formalni nedostaci”, preneo je N1.

Slovenija 

Samo dva dana po stupanju na dužnost, 1. aprila 2015, ministarka obrazovanja Klavdija Markež je dala ostavku zbog optužbi da je plagirala magistarski rad.  

Njoj je u maju iste godine oduzeta akademska titula magistra koju je stekla 2005. godine, a savijet slovenačkog Fakulteta za državne i evropske studije je u obrazloženju naveo da je 37 posto njenog magistarskog rada prepisano bez citiranja autora originalnog rada na istu temu, prenio je Novi Magazin. 

Mađarska

Mađarski predsjednik Pal Šmit je podneo ostavku u aprilu 2012, nakon što je utvrđeno da je njegova doktorska disertacija bila plagijat. Nedelju dana ranije, univerzitet Semelvajs u Budimpešti mu je oduzeo titulu doktora, preneo je RTV.

Mađarski mediji su pisali da je veći dio njegove disertacije bio doslovni prevod različitih tekstova na francuskom i engleskom.

„U ovoj situaciji, kada moja lična stvar unosi razdor u moju voljenu naciju, umjesto da je ujedinjuje, moja je dužnost da okončam službu i podnesem ostavku na položaj predsjednika”, rekao je tada Šmit.

Njemačka 

Nakon što je otkriveno da je plagirao doktorat, njemački ministar odbrane Karl-Teodor cu Gutenberg je najprije zatražio da mu se poništi doktorska titula, a zatim i podnio ostavku početkom marta 2011, prenio je portal Dojče Vele. 

Ova afera dovela je i do analize doktorata drugih javnih ličnosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA