1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Opel “osvježio” Astru – isto lice, novo srce

Njemački proizvođač Opel predstavio je “osvježenu” Astru koju opisuje kao najefikasniju u istoriji.

Astra se nije nimalo promijenila spolja, ali je doživjela značajno poboljšanja u unutrašnjosti, prije svega pod haubom.

To uključuje trocilindarske 1,2 i 1,4-litarske turbo-benzinske agregate iz PSA grupacije snage 110 KS i 195 Nm te 145 KS i 236 Nm.

- OGLAS -

Opel tvrdi da je njihova prosječna potrošnja 5,2-5,9 litara na 100 kilometara po novim WLTP standardima.

Manji od dva motora dolazi isključivo sa šestobrzinskim manuelnim mjenjačem, dok je 1,4 motor uparen sa sedmostepenom varijabilnom transmisijom.

Tu su i novi dizeli – 1,5-litarska jedinica dolazi u varijantama sa 105 KS i 260 Nm te 122 KS i 300 Nm, sa manuelnim mjenjačem kao standardnom opcijom, uz mogućnost doplate za devetostepeni automatik, prvi u Opelovoj istoriji.

Njemački proizvođač koji je u vlasništvu francuske PSA grupacije tvrdi da je emisija zračenja štetnih gasova smanjena za 17 odsto zahvaljujući naprednom izduvnom sistemu koji se sastoji od pasivnog oksidacionog katalizatora, AdBlue injektora, SCR katalizatora i DPF-a (Diesel Particulate Filter).

Redizajn nije unaprijedio potpuna LED svjetla, ali je Opel dodao novine poput digitalne zadnje kamere za precizniji pregled saobraćaja iza automobila.

Osvježena Astra je dobila i potpuno digitalnu kontrolnu tablu, te proširene funkcije multimedijalnog sistema sa 8-inčnim ekranom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA