Vijesti
Kreativ Fest: Završena godišnja izložba studentskih radova na polju vizuelnih umjetnosti Na kampusu Internacionalnog Burch univerziteta ceremonijom zatvaranja završeno je prvo izdanje Studentskog festivala vizuelnih umjetnosti "Kreativ".

Prof. Emir Klepo, dekan Fakulteta za edukaciju i humanističke nauke i profesor fotografije, u petak 26. maja, najavio je svečano otvaranje Festivala, te naglasio značaj nove galerije Internacionalnog Burch univerziteta. Simbolično, Festival je obilježila multimedijalna izložba studenata Odsjeka za grafički dizajn i multimediju te projekcije studentskih kratkih filmova. 

Svako od izlagača donio je jedinstvenu perspektivu kroz mješavinu vizualnih disciplina: crtež, ilustraciju, video, fotografiju, grafički i veb-dizajn, animaciju, i druge. Posjetioci su bili iznenađeni bogatstvom kreativnog izražaja studenata koji se očitovao u svakom pojedinačnom djelu: od apstraktnih kompozicija, konceptualnog razmišljanja, sve do dokumentarnog zabilježavanja.

“Festival je uključio takmičarski program u kategoriji dizajn postera, fotografije, videa, art direkcije i ilustracije, te predavačke dijelove i radionice. Posebno smo ponosni na našu novu galeriju koja će biti dostupna studentima, lokalnim i internacionalnim umjetnicima, te namijenjena za mnogobrojne izložbe i kulturna dešavanja koja su već isplanirana”, rekao je prof. Emir Klepo.

Izjavu je dala i Adna Bečirević, IBU student i art direktorica ovogodišnjeg izdanja Festivala.

“Festivali ovog tipa pružaju ne samo priliku za izlaganje i promociju rada studenata, već i važnu platformu za razvoj kreativnih talenata. Također, stvaraju most između studenata i industrije, pružajući im prilike za napredak i buduću karijeru. Večerašnjom multimedijalnom izložbom željeli smo mladim umjetnicima i kreativcima dati upravo to: platformu za povezivanje, razmjenu ideje i međusobno inspirisanje”, kazala je Bečirević.

Program Kreativ Festa trajao je tri dana. Svi entuzijasti vizuelnih umjetnosti su mogli ispratiti predavanja poznatih stručnjaka, kao što su: Jelena Grahovac, art direktorica, McCann Beograd, Seid Tursić, 3D umjetnik, Rocksteady Studios London, Zlatko Ganić, direktor digitalnih medija, Fabrika Sarajevo, ali učestovati i u programu radionica sa Frenkijem, reperom, Marijom Ilićem, bh. fotografom i kinematografom, te sa sarajevskim umjetnicima Emirom i Edinom Durmiševićem. 

Prilikom svečanog zatvaranja Festivala, DJ Forora je animirala goste i priredila spektakularan party.

"Kreativ" je studentski festival vizuelnih umjetnosti usmjeren ka ujedinjenju studenata kroz njihove vještine i talente. Uz intenzivan kulturni, edukativni i takmičarski program stvaraju se prilike za prepoznavanje studenata kao mladih umjetnika i značajnih karika u razvoju kulture i kreativne industrije.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.