Vijesti
Krešić: Oružane snage BiH odgovorile misiji gašenja požara u BiH Zahvaljujući Oružanim snagama BiH i Ministarstvu odbrane BiH požarišta koja su zahvatila dijelove područja Tuzle su lokalizirana, zbog čega je zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić ocijenio večeras da su Oružane snage odgovorile svojoj misiji.
#
 
 

- Bilo je mnogo situacija koju su prijetile da požar izmakne kontroli, a onda bi obiteljske kuće bile ugrožene. Na sreću to se nije dogodilo. Zato smatram da smo veoma dobro reagirali - rekao je Krešić.

Smatra da je uzrok požara ljudski faktor te pozvao organe sigurnosti da procesuiraju taj slučaj.

- Istraga se treba provesti i vidim da u cijeloj Bosni i Hercegovini nastaju novi požari. Ljudi su ograničeni u kretanju zbog koronavirusa, samoizolacije. Neki od njih odlaze na izletišta, temperatura je u velikom plusu za ovo doba godine i imali smo sušno razdoblje, uz veoma jak vjetar. Tada napravimo probleme zbog kojih moramo angažirati značajne ljudske i materijalne resurse kako bi određene stvari stavili pod nadzor – rekao je zamjenik ministra odbrane BiH.

Požari su doveli do velike ekološke štete, budući da je izgorila značajna površina šume u naseljima Kužići, Miladije, Ilinčica, Ravna Trešnja i Husino. Zabrinjavajuće je što se javljaju i nova požarišta u Tuzlanskom kantonu.

- Ministarstvo obrane BiH ima obavezu pružati potporu tamo gdje civilne strukture ne mogu odgovoriti zaštiti. Procedura je tu veoma jednostavna i upućuju se zahtjevi štabova civilne zaštite prema Ministarstvu sigurnosti, odnosno operativnom centru 112. I na prijedlog ministra sigurnosti, reagira Ministarstvo obrane uz odobrenje Predsjedništva BiH. Uz ministra sigurnosti Fahrudina Radončića i ministra odbrane Sifeta Podžića ovu smo proceduru ekspresno napravili – pojasnio je Krešić.

Požari se u Tuzlanskom kantonu šire na području općina Lukavac i Srebrenik, zbog čega će helikopter OS BiH nastaviti pomagati vatrogascima u gašenju vatrene stihije.

Helikopteri Oružanih snaga BiH posljednjih nekoliko sedmica angažirani su i na prevozu pacijenata oboljelih od koronavirusa.

- Civilna zaštita nije bila spremna za koronavirus, a Oružane snage BiH su promptno reagirale i ustupile značajne resurse civilnim strukturama. Sada očekujemo da Civilna zaštita sve svoje resurse stavi u funkciju na svim razinama – istaknuo je Mijo Krešić.

Oružane snage za sada imaju dva helikoptera za pružanje pomoći u gašenju požara i prevozu oboljelih od koronavirusa.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.