17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Za Albaniju prikupljeno pet miliona eura i milion dolara

Premijer Albanije Edi Rama najavio je u petak da će tokom dana početi raditi stručni timovi za procjenu šete iz zemlje i inostranstva nakon razarajućeg zemljotresa u utorak.

Do sada je od donacija za sanaciju posljedica potresa i pomoć ugroženima donirano pet miliona eura i više od milion dolara, ali to nije konačan iznos, rekao je on vanrednoj sjednici Vlade u Tirani.

Rama je najavio da ce šatori postavljeni u Thumaniju i Laču biti uklonjeni, a porodice smještene u hotelima, prenosi Tanjug.

- OGLAS -

Do sada zvanično 49 žrtava

Međutim, stanovnici obližnjih sela ne žele ići u hotele, jer, kako je kazao, žele ostati u šatorima, kako bi vodili brigu o svojim stadima.

Rama je potvrdio da je zvanično do sada stradalo 49 osoba, među kojima ima djece.

Potraga za preživelima u četvrtak je obustavljena u Thumanuju, a potom i u Draču.

“U okrugu Drač je smješteno 1.260 osoba, od kojih je 625 u hotelima i 360 u školskim fiskulturnim dvoranama. Ostali su u šatorima ili kod rodbine. U Thumaniju je oko 500 ljudi smješteno u šatorima i oni će danas biti smješteni u hotele”, kazao je Rama, prenijeli su albanski mediji.

Prema njegovim riječima, u okrugu Tirana 3.480 osoba je ostalo bez krova nad glavom.

Stotine uništenih objekata

U Draču je registriran 701 oštećeni objekat, od kojih je 12 potpuno uništeno, a 176 oštećeno.

U Tirani je 15 objekata potpuno uništeno, 239 je oštećenih, a osam zgrada nisu za upotrebu.

Naknadno, Vlada je vanrednu situaciju proglasila i u gradu Lač, koji je, kako se ispostavilo, također teško oštećen u snažnom zemljotresu 26. novembra.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA