2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Alergija, gripa ili koronavirus? Ljekar objasnio kako razlikovati simptome

 

CNN je u razgovoru s ljekarom Gregom Polandom, profesorom medicine i infektivnih bolesti, došao do odgovora kako se alergija, gripa i prehlada razlikuju od koronavirusa.

Svrbe vas oči? Curi vam nos? Vjerovatno imate alergiju ili običnu prehladu

- OGLAS -

Sezonske alergije utiču na nos i oči. Često su u pitanju nazalne alergije i većina simptoma je lokalizirana u glavi, osim kada imate i osip.

Gripa i novi koronavirus napadaju druge sustave i donji respiratorni trakt. Vjerojatno vam neće curiti nos, ali biste mogli imati upalu grla, kašalj, groznicu ili kratak dah. U pitanju su suptilne razlike u dijagnozi, objašnjava Poland.

Poland savjetuje obratiti pažnju na temperaturu, jer alergije ne prati groznica. Groznice ne izazivaju kratak dah, osim kod ljudi kojima je već dijagnosticirana astma.

Simptomi alergije se redovno ispoljavaju i često su blagi

Poland smatra da ako imate iste simptome u isto vrijeme već godinama, vjerojatno patite od sezonske alergije. U tom slučaju, lijekovi koji ne idu na recept i druge zdravstvene predostrožnosti mogu vam pomoći osjećati se bolje.

Simptomi koronavirusa i gripe mogu vas potpuno oslabiti

“Ako imate akutni slučaj koronavirusa ili gripe, osjećat ćete se premoreno i vjerovatno nećete napuštati krevet. Svako može primijetiti razliku. Zbog alergija se možete osjećati umorno, ali one ne mogu uzrokovati jaku bol u mišićima i zglobovima”, istaknuo je Poland.

Simptomi prehlade i blagi simptomi gripe obično nestanu sami od sebe

Ako je u pitanju prehlada, uz odmor i pravilnu njegu bit ćete bolje za nekoliko dana. Ovo ne vrijedi za starije osobe ili one koje imaju druge zdravstvene probleme. U njihovom slučaju i blaga bolest može trajati duže.

Simptomi koronavirusa i akutne gripe mogu se tokom vremena pogoršati

Ako imate težak slučaj gripe ili koronavirusa, možda ćete se osjećati gore onog trenutka kada biste trebali početi ozdravljati. To je znak da vam je potrebna medicinska njega.

Kratkoća daha može povećati sumnju da je u pitanju koronavirus. Često se događa da gripa preraste u upalu pluća, koja se slično manifestira, pa biste svakako trebali potražiti medicinsku pomoć.

Rani simptomi alergije, prehlade, gripe i koronavirusa mogu biti slični

Nažalost, početna faza prehlade, gripe i koronavirusa veoma je slična. U nekim slučajevima simptomi koronavirusa i gripe mogu biti toliko blagi da zaraženi ni ne sumnjaju na njih. Zato trebate obratiti pažnju i pratiti koji simptomi opstaju, pogotovo ako spadate u rizičnu grupu.

“Zabrinuti smo za starije ljude, ljude s astmom i drugim oboljenjima pluća, ljude s bolestima srca ili dijabetesom i naravno, brinemo za trudnice”, istaknuo je Poland.

Korona slučajevi najčešće imaju određenu vezu

Ako mislite da imate koronu, svaki ljekar mora vam postaviti pitanja poput:

Jeste li nedavno putovali, ako jeste, gdje?
Je li netko od vaših ukućana ili kolega putovao negdje? Gdje su putovali?
Je li netko od vaših ukućana iz dijelova gdje je epidemija zastupljena?
Jeste li bili na krstarenju?
Živite li u dijelovima gdje je epidemija?

“Ponašate se kao detektiv, pokušavate dobiti sve informacije i sastaviti ih u priču. Ako neko misli da ima koronavirus, a živi u mjestu gdje nema zabilježenih slučajeva i nije napuštao to mjesto, dao bih mu paracetamol, rekao da pije puno tekućine i da odmara. Ovo možda grubo zvuči, ali trenutna dostupnost testiranja i liječenja ne odnosi se na nejasne simptome. Ako ste zabrinuti, nazovite svog ljekara. Opišite mu simptome i on će donijeti odluku”, objasnio je Poland.

Samo zato što nije koronavirus, ne znači da nije opasno

“U posljednjih nekoliko mjeseci 30 miliona Amerikanaca oboljelo je od gripe. Između 300 i 500 hiljada njih je hospitalizirano, a oko 30 hiljada je umrlo. Kulturno smo ravnodušni i gripu ne shvatamo ozbiljno, usprkos visokoj stopi smrtnosti. Usporedbe radi, od koronavirusa je, u otprilike istom razdoblju, umrlo 3300 ljudi”, istaknuo je Poland.

Trebate biti oprezni. Uzmite u obzir svoju medicinsku historiju, pratite simptome i dobro razmislite o situacijama koje mogu ugroziti vaše zdravlje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA