Vijesti
Kukić: Spremaju se još dvije optužnice protiv Dodika Univerzitetski profesor Slavo Kukić danas je za N1 komentarisao posljednja dešavanja na političkoj sceni u BiH u jeku najnovijeg "sukoba" između visokog predstavnika Christiana Schmidta i predsjednika entiteta Republike Srpske Milorada Dodika
#

Kukić je poručio da je Schmidt pokazao slabost kada nije otišao u Banjaluku kako je najavio te da je time dato zeleno svjetlo Miloradu Dodiku da nastavi sa radikalizacijom. Također, kako je kazao, prema njegovim saznanjima spremaju se još dvije optužnice protiv Milorada Dodika.

Kukić se na početku osvrnuo na navode ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića o tome da se BiH drugačije posmatra u svijetu, piše N1 .

“Istina jeste da što radi gospodin Konaković je puno dinamičnije od onoga što je radila gospođa Turković i otuda dojam da se nešto kreće. Da li taj dojam odgovara stvarnosti, teško je govoriti, ja bih želio da jeste tako i želio bih da gospodin Konaković nastavi istom dinamikom i tempom i želim da o tome pravodobno izvještava bh. javnost. Što BiH bude više u žiži svjetskog interesa ali sa dobrim vijestima i porukama, to će biti bolje za sve nas. Što više bude išlo konfliktnih poruka, svijet će nas sve manje ozbiljno doživljavati a zemlja će biti sve praznija“, kazao je Kukić.

Na pitanje kako komentariše posljednji sukob visokog predstavnika Christiana Schmidta i Milorada Dodika, kazao je:

“Prije koji mjesec sam rekao da Miloradu Dodiku Denis Bećirović dođe kao kec na deset jer mu izostaje prazan prostor koji je trebao nastati de-angažmanom Bakira Izetbegovića. Činjenica da svakodnevnim porukama Bećirović drži Dodika u žiži interesa. Čini mi se kad posusta gospodin Bećirović, te logike se prihvati gospodin Schmidt. Ja ne razumijem funkciju visokog predstavnika na način na koji je ovog časa obavlja gospodin Schmidt. Često sam ga branio, ali mislim da je pretjerao sa “pripletavanjem” u javnom prostoru i sa Dodikom i sa njegovim suradnicima. Umjesto toga, na njegovom mjestu bih manje slao takve poruke, a češće bih se hvatao instrumenata koje su mu date bonskim ovlastima. Mislim da bi to bilo puno efikasnije. Bez obzira što Dodik izvodi svoje divizije na ulice, onog časa kada bi on ili neko drugi bio smijenjen sa političke funkcije i zabranjeno mu djelovanje, priča bi kretala sasvim drugim tokom. Umjesto tog nadmudrivanja, mislim da je pametnije Schmidtu da koristi instrumente koje ima“. 

 

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.