12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

U Južnoj Koreji zabilježen drugi slučaj zaraze korona virusom

U Južnoj Koreji je zabilježen drugi slučaj zaraze korona virusom, javila je novinska agencija Yonhap, prenosi Anadolu Agency (AA).

Epidemija novog tipa korona virusa (2019-nCoV), koji se pojavio u Wuhanu, u Kini i dalje traje.

 Centar za kontrolu i sprečavanje bolesti Južne Koreje (KCDC) saopćio je kako je kod putnika koji je doputovao na međunarodni aerodrom Gimpo, u Seulu, evidentirana zaraza novim tipom korona virusa.

- OGLAS -

 Dalje se navodi kako je 55-godišnji muškarac koji radi u Wuhanu, prošle sedmice zatražio ljekarsku pomoć zbog grlobolje i još nekoliko simptoma koji su ukazivali na virus.

Rezultati testova provedenih nad drugih 25 slučajeva bili su negativni.

U Kini je od posljedica zaraze korona virusom, poznatim i pod nazivom 2019-nCoV, preminulo najmanje 25 osoba, a najviše slučajeva je zabilježeno u provinciji Hubei. Kineski zvaničnici u petak su potvrdili 830 slučajeva zaraze virusom.

U provinciji Hubei od posljedica zaraze virusom preminule su 24, a u Hebeiju jedna osoba.

Virus je izbio u gradu Wuhan, glavnom gradu provincije Hubei, a proširio se na 29 provincija. Do sada je evidentirano najmanje 11 slučajeva zaraze u Japanu, Južnoj Koreji, Tajlandu, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Singapuru i Vijetnamu.

Kako javlja lokalni medij CGTN, jedan slučaj je zabilježen i u  Autonomnoj regiji Unutarnjoj Mongoliji, dok je pet slučajeva zabilježeno u autonomnim regijama Hong Kong i Makao, kao i Tajvanu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je u Ženevi održala sastanak, ali nije proglasila globalnu prijetnju. 

Kineski zvaničnici su ranije saopćili kako je prekontrolisano 9.507 osoba koje su bile u “bliskom kontaktu” s pacijentima, od toga je 8.420 zadržano na promatranju, dok je 1.087 otpušteno iz bolnice.

Mnoge aviokompanije su otkazale letove prema Wuhanu zbog straha od širenja zaraze, a Peking je otkazao brojne aktivnosti kojima je trebao prisustvovati veliki broj ljudi.

U Wuhanu je suspendovan i javni saobraćaj.

Obilježavanje Festivala proljeća ili Kineske nove godine, ove godine počinje 25. januara. Proslave uključuju posjećivanje hramova, sportske i kulturne događaje, od kojih se brojni održavaju u Pekingu. U tom periodu veliki broj ljudi posjećuje Kinu, zbog čega zemlje širom svijeta strahuju od mogućnosti zaraze po njihovom povratku.

Kineski istraživači navode kako 2019-nCoV ima 70 posto sličnosti s teškim akutnim respiratornim sindromom (SARS) i oko 40 posto s bliskoistočnim respiratornim sindromom (MERS).

Tokom epidemije SARS-a 2003. preminulo je više od 700 ljudi, većinom u Aziji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA