Vijesti
Lana Prlić otkriva detalje: Mostarska opozicija sinoć održala vanredni sastanak o izbornoj krađi Predstavnica BH bloka Mostar Lana Prlić za Raport kaže kako je ovakav zahtjev upućen nakon što se pokazalo kako se ponovno prebrojani listići nisu slagali sa ranije utvrđenim rezultatima.
#

Vanredni sastanak mostarske opozicije, tačnije SDP-a, Naše stranke, Prve mostarske partije, HDZ-a 1990. i Platforme za progres održan je sinoć na nivou gradskih odbora. Kako je Raportu rečeno, usaglašen je tekst otvorenog pisma sa zahtjevom za brojanje svih glasačkih listića sa lokalnih izbora u Mostaru održanih 20. decembra 2020. godine. 

“Nećemo odustati”

“Mi dolje potpisani predstavnici političkih subjekata, nezavisnih kandidata, koalicija i političkih stranaka smatramo da, nakon održanih izbora u Mostaru, evidentno postoji niz problema, nepravilnosti, neregularnosti, pogrešaka, pa čak i krađe izborne volje građana Mostara.

Ovim putem vam se obraćamo kako bismo vas, najistaknutije predstavnike međunarodne zajednice, Evropske unije i ambasadore najistaknutijih zemalja, kao dokazane prijatelje Bosne i Hercegovine, Grada Mostara i svih njegovih građana obavijestili o pronalasku brojnih nepravilnosti prilikom ponovnog prebrojavanja glasova za izbore koji su konačno nakon 12 godina održani u Mostaru“, navodi se u pismu.

Prlić je potvrdila i da će biti podnesene krivične prijave protiv članova biračkih odbora za koje je CIK ustanovio da su napravili izbornu prevaru, odnosno da nisu dobro prebrojali i upisali glasove u zapisnike.

„Naš prvi zahtjev je ponovno prebrojavanje glasova i nakon toga, kada CIK utvrdi stvarno stanje, idemo sa krivičnim prijavama, rekla je Lana za Raport.

Nećemo odustati dok ne dođemo do neke vrste pravde. I sama sam bila svjedok i žrtva izborne prevare 2018., kada sam podigla dvije krivične prijave protiv 10 osoba. Nažalost, do sada se ništa nije desilo“, govori Prlić.

Pismo je upućeno Uredu visokog predstavnika u BiH, Delegaciji Evropske unije, Misiji OSCE-a, ambasadama SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Švedske, Norveške te Centralne izborne komisije BiH.

„Nadamo se da će predstavnici međunarodne zajednice izvršiti neku vrstu pritiska prema CIK-u, jer je sramota ovo što se desilo u Mostaru. BH bloku je ukradeno na stotine glasova i jedan, a vjerovatno i dva mandata“, govori Prlić.

U pismu se ističe i kako su na gotovo svakom biračkom mjestu na kojem se vrši ponovno prebrojavanje glasova u Centru za brojanje Centralne izborne komisije BiH primijećena ogromna odstupanja u odnosu na neslužbeno utvrđene rezultate.

Dramatične činjenice

„Alarmantna je činjenica da se na svakom biračkom mjestu, po izvještajima naših posmatrača pronalaze glasački listići koji su pripisani jednom političkom subjektu, a u stvari pripadaju našim kandidatima, strankama, koalicijama i političkim subjektima. Više je nego očigledno da se u određenim slučajevima radi o svjesnoj zloupotrebi izbornog procesa i svjesnom pokušaju izborne krađe kako bi se prekrojila stvarna izborna volja građana Mostara.

Posebno ističemo da su u pojedinim slučajevima izrazito male razlike u broju glasova koji odlučuju o tome koji će politički subjekt osvojiti vijećničke mandate, dodaju, tako primjerice, u jednom izbornom području samo jedan jedini glas presuđuje tko će osvojiti mandate.

Također, u drugom izbornom području drugačija raspodjela samo 100-injak glasova može dramatično promijeniti raspodjelu mandata. Zbog toga vas ovom prilikom, kao predstavnike demokratskih zemalja i institucija molimo da izvršite svoj neosporni demokratski autoritet i utjecaj kako bi Centralna izborna komisija BiH donijela odluku da se u Mostaru izvrši ponovno prebrojavanje svih glasačkih listića za političke stranke i kandidate na gradskoj, ali i na svim područnim izbornim listama.

Smatramo da bi zbog ovih dramatičnih činjenica Centralna izborna komisija BiH morala po službenoj dužnosti donijeti takvu odluku.

Samo na taj način moći ćemo svi zajedno zaključiti da je izborni proces u Mostaru završio na način da je ispoštovana volja građana Mostara koji bi tako konačno dobili legalne i legitimne predstavnike u Gradskom vijeću Grada Mostara”, navodi se u pismu CIK-u i ptedstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.