5 C
Sarajevo
25.04.2024

Odbrana zatražila oslobađajuću presudu za Ratkovića

Braniteljica Radmila Radosavljević zatražila je da državni sud oslobodi Ratkovića za silovanje, kazavši da se optužnica zasniva samo na iskazu oštećene VR-1, a da ona “nije neko kome se može vjerovati”, javio je BIRN.
 
– Svjedokinja VR-1 je kontradiktorna sama sebi i njoj se ne može vjerovati. Njen motiv da okrivi nevinog čovjeka leži u ostvarivanju imovinske koristi -, rekla je Radosavljević i dodala da su oštećenu svi svjedoci opisali kao veselu i nasmijanu, a da osoba koja je pretpjela silovanje to nije mogla biti.
 
Ratković je optužen da je, kao pripadnik Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u više navrata mučio, zlostavljao, silovao i premlaćivao jednu žensku osobu. Odbrana se posebno osvrnula na svjedočenje oštećene, kazujući da je davala različite iskaze u istrazi i pred Sudom BiH.
 
– U istrazi, VR-1 je rekla da joj policija nije dala da napusti Višegrad, dok je na glavnom pretresu rekla da nije imala pasoš, a cijeli rat je zbog posla često putovala u Srbiju. Zatim je različite lokacije navodila gdje je čekala osoba koja joj se nakon silovanja predstavila kao Vuk Ratković, jer ona njega nije poznavala -, naglasila je Radosavljević.
 
Kako to odbrana navodi, VR-1 je opisala izvjesnog Mitra Kneževića zvanog Četnik, kao osobu koja ju je silovala. Prema riječima odbrane, Ratković je bio urednog izgleda i kratke kose, dok ga je oštećena opisala kao neurednog, duge kose i “nađiđanog” naoružanjem.
 
– Apelujem na Vijeće, časne nosioce pravde, da ne dozvolite da VR-1 radnje Mitra Kneževića pripiše mom branjeniku, jer se ovdje radi o zamjeni identiteta… Nemojte biti statisti u filmu koje je režiralo Državno tužilaštvo, a scenarij napisala VR-1. Vi poznajete pravo pa Vam dajemo sudbinu ovog nevinog čovjeka u ruke i predlažem da ga oslobodite –, zaključila je Radosavljević.
 
Sud BiH izricanje presude zakazao je za 19. septembar.
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA