20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Ljekari u KS nastavljaju štrajk i najavljuju protestni skup

Ljekari u Kantonu Sarajevo nastavljaju štrajk. Kantonalni sindikat doktora medicine i stomatologije na pres-konferenciji je najavio da će ubrzo uslijediti protestni skup, najvjerovatnije pred zgradom kantonalne vlade koju, zajedno s resornim ministarstvom, smatraju krivcima za njihove probleme.
 
U sindikatu su nezadovoljni što povećanje koeficijenta za obračun plaća doktorima nije dostiglo vrijednost 1,2, nego 0,5, rekao je na pres-konferenciji predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH Rifat Rijad Zaid, obrazlažući da je kolektivni ugovor “ostao neispunjen 55 posto”.
 
Na pres-konferenciji je najavljena solidarnost u štrajku ljekara iz drugih kantona s kolegama iz Sarajeva.
Sindikalci ne odbacuju ni mogućnost tužbi, pa i otkaza. Zaid tvrdi kako nedostatak novca nije problem, jer je budžet za zdravstvo u Kantonu uvećan 20 posto u odnosu na prošlogodišnji te iznosi 424.700.000 KM.
 
Svi životno ugroženi pacijenti dobit će potrebne zdravstvene usluge za vrijeme štrajka, a ako prestanu razlozi za štrajkovanje, vrlo brzo će medicinske usluge biti ponovo pružane i svim drugim pacijentima.
Kako je izjavio predsjednik kantonalnog sindikata doktora medicine i stomatologije Izet Hočko, umjesto poziva za novi sastanak sa sindikalnim predstavnicima, iz Vlade je najavljena zabrana štrajka.
 
– Umjesto da se govori o uspjehu ove branše, mora se ukazivati na opasnost da Sarajevo jednog dana može ostati bez doktora -, kazao je Hočko.
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA