7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

SAD će izdvojiti 2,5 miliona dolara za razvoj medija i civilnog društva na Balkanu

Stoga je Biro za demokratiju, ljudska prava i rad američkog Stejt departmenta spreman da pošalje 1,55 miliona dolara za podršku organizacijama civilnog društva u Srbiji, delimično priznatoj Republici Kosovo, Bosni i Hercegovini, severnoj Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori.

Očekuje se da će uključeni ugovarači pomoći ovim organizacijama da izgrade svoje kapacitete i razviju svoje vještine i znanja „kako bi koristili međunarodne forume kao sredstvo za držanje vlasti odgovornom“.

Specijalisti će također pomoći organizacijama civilnog društva u dizajniranju i provođenju kampanja usmjerenih na vršenje “mirnog pritiska” na vlade zemalja u kojima djeluju “kako bi se provele željene reforme na polju razvoja demokratije, borbe protiv korupcije i osiguravajući vladavinu zakona. “

- OGLAS -

Projekt, kako proizlazi iz dokumenta, između ostalog, treba da doprinese razvoju prekogranične saradnje organizacija civilnog društva, kao i njihovoj interakciji sa stranim vladama na lokacijama međunarodnih organizacija, uključujući OEBS i UN .

Američki State Department izdvojit će još milion dolara za podršku medijima i razvoj medijske pismenosti stanovništva gore navedenih balkanskih država.

Tako će stručnjaci koji su prošli konkursnu selekciju pomoći „lokalnim nezavisnim medijima“ u poboljšanju kvaliteta, relevantnosti i popularnosti materijala koje objavljuju „kako bi povećali obim objektivnih informacija“.

Pored toga, oni će biti regrutovani da „povećaju potražnju za objektivnim, činjeničnim i pouzdanim informacijama u lokalnim zajednicama“ širenjem njihove interne publike.

Sveukupno, očekuje se da će inicijativa ojačati kapacitet lokalnih medija za rad u konkurentnom okruženju, kao i da će pozitivno utjecati na sposobnost stanovnika država regije da prepoznaju i analiziraju „neovisne“ i „visokokvalitetne“ informacije.

Godine 2020. objavljeno je da američki State Department planira izdvojiti 140 hiljada dolara za pomoć balkanskim državama u borbi protiv “dezinformacija”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA