Vijesti
Mehmedović: Otkloniti zakonske prepreke za nabavku vakcina (VIDEO) Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrat će na današnjoj sjednici zahtjev poslanika iz Kluba poslanika SDA da se izmjene Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima po hitom zakonodavnom postupku
#

Cilj dopune Zakona o javnim nabavkama je omogućavanje nabavke vakcina za provođenje imunizacije stanovništva Bosne i Hercegovine od Covida-19 na najbrži način, te osiguranje zaštite života i zdravlja.

S druge strane cilj dopune Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima je omogućavanje pristupa vakcinama i drugim lijekovima za sprečavanje i liječenje od zaraznih oboljenja, te zaštita života i zdravlja stanovništva BiH.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović (SDA) podsjetio je da su se određeni dužnosnici u Vijeću ministara BiH pravdali neaktivnošću u nabavci vakcina protiv Covida-19 time što su spriječeni tim zakonskim rješenjima.

Stoga je Klub poslanika SDA predložio dvije tačke dnevnog reda po hitnoj proceduri - dopune oba zakona čime bi otklonili te prepreke da bi Vijeće ministara BiH moglo krenuti u direktno pregovaranje s proizvođačima lijekova i nabavci vakcine za građane BiH.

- Imali smo obećanje od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegletije da su aktivnosti u toku i da su plaćene vakcine te smo očekivali da su one već u BiH. Očigledno je da Vijeće ministara BiH nije odgovorilo izazovima koji su bili pred njima - smatra Mehmedović.

Dodao je da je Klub poslanika SDA danas po hitnoj proceduri predložio ova dva zakona, a na zahtjev nekolicine poslanika bit će organizirana i vanredna sjednica Predstavničkog doma na kojoj će se raspravljati samo o nabavci lijekova.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.