12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Analitičari: Kurti sklanja Tačija sa političke scene

U prilog tome govori činjenica da Tači nije bio pozvan na sjednicu parlamenta, na kojoj se glasalo o Kurtijevoj vladi.

Sagovornici portala Kosovo online vjeruju da će Kurti sigurno nastojati da vodi sve najvažnije spoljnopolitičke procese za Kosovo, uključujući i dijalog sa Srbijom, i da će to predsjednika Tačija skloniti sa scene pa će od sada imati mnogo manju ulogu.

“Ustavni sud Kosova se prošle godine izjasnio o tome ko vodi dijalog. Predsjedniku Kosova ostavljena je konsultativna ulogu, dok predsjednik vlade sa svojim timom nastavlja proces pregovora sa Srbijom”, kaže u izjavi za Kosovo online politikolog Beljulj Bećaj.

- OGLAS -

Bećaj smatra i da će novoizabrani premijer Kurti najprije sagledati dosadašnje rezultate dijaloga, koji su u Briselu vodili predsjednici Tači i Vučić, a potom će odrediti i agendu nastavka dijaloga u cilju postizanja zajedničkog interesa.

“Treba stvoriti zajednički put sa međunarodnim faktorima, koji do sada nisu imali jedinstven pristup oko konačnog rješenja. Ukoliko međunarodni faktori usklade svoje stavove, Kurtiju će biti lakše da nastavi dijalog”, smatra Bećaj.

I Jeta Krasnići iz Kosovskog demokratskog instituta smatra da će predsjednik Tači ostati po strani kada je u pitanju dalji tok dijaloga, upravo jer Kurti želi da preuzme glavnu ulogu u pregovaračkom procesu sa Srbijom.

“Odluka Ustavnog o delagaciji Kosova za dijalog jasno je definisala ulogu premijera u tom procesu između Kosova i Srbije”, ukazuje Krasnići za Kosovo Online i dodaje da bi predsjednik Vlade, kao lider u dijalogu, ipak trebalo da se konsultuje sa predsjednikom, dok bi dijalog i postignute sporazume nadgledala Skupština Kosova.

“S obzirom na dosadašnju ulogu predsjednika Tačija u ovom procesu i njegovu uključenost u dijalog od samog početka, možemo očekivati njegovo angažovanje i u budućnosti. Ali, bitna razlika je ta što je Kurti, za razliku od prethodnog premijera, izrazio spremnost da vodi dijalog, zasnovan na ustavnim obavezama”, kaže Krasnići i ocjenjuje da bi to moglo da promijeni pristup Kosova prema dijalogu.

Ona zaključuje da će sve važne procese, poput dijaloga sa Srbijom, voditi premijer Kosova Aljbin Kurti, ali napomije da komunikacija između institucionalnih lidera mora postojati, jer je to njihova ustavna obaveza, bez obzira na njihove lične odnose.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA