Vijesti
Mesić o ručku s Komšićem u Zagrebu: Znamo se veoma dugo, on je branio BiH
#

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić pojasnio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) detalje svog susreta s novoizabranim, ali još ne inauguriranim hrvatskim članom BiH Predsjedništva Željkom Komšićem.

Iako su u njegovoj stranci Demokratska fronta Komšićev posjet Hrvatskoj nazvali službenim, on nije tako shvaćen u Hrvatskoj, jer nije stupio na funkciju na koju je izabran.

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić i jedan od rijetkih u hrvatskoj politici koji je pozdravio ponovni izbor Željka Komšića za hrvatskog člana bosanskohercegovačkog Predsjedništva potvrdio je za RSE da se u utorak nakratko sastao s Komšićem tokom njegovog boravka u Zagrebu.

"Mi se znamo dugo. On je branio Bosnu i Hercegovinu, na tome se i dokazao i to je očito ono što oni koji razumiju politiku i prihvataju. Razgovarali smo i o tome kako bi trebalo popraviti odnose Zagreba i Sarajeva time da se stvari stave na sto i da se razgovara", rekao je Mesić.

On ocjenjuje kako je nezadovoljstvo službenog Zagreba izborom Komšića jedna nategnuta i nepotrebna priča, jer su, kaže, stvari sasvim jasne. On podsjeća da je Komšić izabran po istom zakonu po kojem je na prošlim izborima izabran Čović, a o tome koga predstavljaju tri člana Predsjedništva kaže:

"Oni predstavljaju Bosnu i Hercegovinu, a ne Bošnjake, Hrvate i Srbe, jer su dobili legitimitet na izborima. Dakle, ove priče o tome kako Čović kaže da je za njega glasalo 80 posto Hrvata - pa za njega je glasalo 80 posto Hrvata koji su izašli na izbore, a 60 posto Hrvata nije izašlo na izbore. Prema tome, Hrvati nisu htjeli Čovića, u tome je cijeli njegov problem, a očito i problem naše politike".

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.