11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Važnost dezinfekcije automobila tokom epidemije koronavirusa

U svijetu su popularne car sharing usluge i, nakon izbijanja epidemije koronvirusa, mnogo se raspravlja o njima, odnosno automobilima u kojima se dnevno izmjenjuje više vozača. Koda nas je car sharing rijetka pojava. Međutim, mnogo je automobila u firmama u kojima se vozi više ljudi ili ih koristi više vozača.

Njemačka istraživanja su pokazala da koronavirus može preživjeti na plastici čak i do devet dana, a na metalnim površinama i do pet dana. Dobro bi bilo u automobilu ili uz sebe uvijek imati sredstvo za dezinfekciju, pa dobro očistite sve ručke, volan i mjenjač automobila u koji sjedate nakon druge osobe.

Također, vlažne maramice bez alkohola čistit će jednako efikasno kao specijalizirane maramice za automobile. Na internetu se može naći gomila recepata za izradu vlastitih sredstava za čišćenje koja uključuju ocat, alkohol, sodu bikarbonu pa čak i maslinovo ulje. Takva sredstva ne preporučujemo jer je njihova izrada nerijetko jednako skupa kao i kupovina specijaliziranih sredstava, efekt čišćenja lošiji, a rizik za oštećenje dijelova auta veći.

- OGLAS -

Preporuka za vozače javnih gradskih prijevoza i taksiste je da putnike primaju na zadnja vrata, kao i to da nakon vožnje ili više puta dnevno dezinfikuju vlastiti radni prostor.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA