Vijesti
MICT: Karadžić traži smjenu Merona iz žalbenog vijeća Nekadašnji predsjednik RS-a Radovan Karadžić podnio je zahtjev MICT-u za smjenu sudije Theodora Merona iz žalbenog postupka
# Anadolu Agency (AA)

Nekadašnji predsjednik RS Radovan Karadžić podnio je zahtjev Mehanizmu za međunarodne tribunale (MICT) za smjenu sudije Theodora Merona iz žalbenog postupka.

Karadžićev advokat Peter Robinson je u zahtjevu naveo kako Meron ne bi smio ostati član Žalbenog vijeća jer je u prethodnim postupcima u Haagu donosio određene zaključke u vezi s Karadžićem i zločinima počinjenim u Srebrenici, Sarajevu i opštinama u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

- Razumni posmatrač, koji ima sve informacije, mogao bi prihvatiti da je sudija Meron pristrasan, s obzirom da je samo čovjek -, navodi Robinson u zahtjevu.

On je u podnesku uz ostalo naveo kako Meron treba biti smijenjen i zbog toga što će, kako tvrdi, “mnogi u regionu preispitivati legitimitet presude ako sudija Meron ostane u Vijeću”. Radovan Karadžić je 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata, terorisanja i držanja u opsadi stanovnika Sarajeva i uzimanja za taoce pripadnika UNPROFOR-a. Na presudu su žalbe podnijeli i Karadžićevi advokati i haško tužilaštvo.

Inače, Mehanizam je nešto ranije ove godine udovoljio zahtjevu hašog osuđenika Ratka Mladića o isključenju troje sudija iz žalbenog vijeća, među kojima i sudije Merona, zbog pristrasnosti. Mladić je 2017. godine prvostepeno osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata u BiH, terorisanja stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. I on čeka presudu po žalbi.

 

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.