15 C
Sarajevo
26.04.2024

‘Ratni trofeji iz Sirije’ obilaze ruske gradove (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije pokrenulo je, na inicijativu predsjednika Vladimira Putina, putujuću izložbu “ratnih trofeja iz Sirije”.

Za tu priliku je pripremljen posebno prilagođeni voz, koji nosi naoružanje zaplijenjeno od sirijskih frakcija u akcijama ruske vojske u Siriji.

Rusija je počela vojnu intervenciju u Siriji u septembru 2015. godine, kako bi pružila zaštitu režimu Bashara al-Assada, koji je u to vrijeme gotovo pao pred napadima i napredovanjem snaga opozicije i frakcija Slobodne sirijske vojske.

- OGLAS -

Kako bi se demonstrirala postignuća koja su ostvarena zahvaljujući intervenciji ruske vojske u Siriji i u okviru takozvane vojno-patriotske akcije Ministarstva odbrane, voz će na putu dužem od 28.000 kilometara posjetiti sve veće ruske gradove, počevši od glavnog grada Moskve pa sve do Vladivostoka, na krajnjem istoku Rusije.

Putujuća vojna izložba
Voz s naoružanjem i opremom zaustavit će se u 61 gradu na nekoliko sati, kako bi se građanima Rusije pružila prilika da posjete ovu “putujuću vojnu izložbu” i upoznaju se s njenim sadržajem.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je na svojoj internet stranici maršrutu i vremenski raspored kretanja voza s ratnim trofejima iz Sirije na interaktivnoj mapi, koju posjetitelji mogu pronaći kako bi vidjeli kojim putem će se kretati ova željeznička kompozicija.

Russia Today prenosi da je voz krenuo u subotu sa željezničke stanice “Kazanj” u Moskvi na Dan zaštitnika Domovine, koji se u Rusiji tradicionalno obilježava 23. februara svake godine.

Izložba će, prema ruskom Ministarstvu odbrane, trajati sve do 27. aprila.

General-pukovnik Andrej Kartapolov, zamjenik ruskog ministra odbrane, na ceremoniji ispraćaja voza izjavio je da kompozicija ima 20 vagona, a da se na devet njih nalaze rijetki modeli vojne opreme, poput tenka T-55, pa sve do vozila kineske proizvodnje za izgradnju koridora.

Prodavnica vojne opreme
Ostala četiri vagona ove putujuće izložbe nose artiljerijsko i raketno naoružanje, bespilotne letjelice, opremu inženjerskih trupa i opremu za hemijsko oružje, a u jednom vagonu je postavljena izložba radova vojnih slikara i fotografa.

Russia Today prenosi riječi ruskog zvaničnika da će ovim povodom biti organizirani koncerti raznih vojnih muzičkih bendova na pozornicama postavljenim na željezničkim peronima.

U vozu će se nalaziti i ruski “Voentorg”, prodavnica vojne opreme, kako bi posjetitelji mogli kupiti robu i suvenire s ruskim vojnim simbolima dok voz prolazi kroz njihove gradove.

Kapetan Aleksej Ruljev, šef odjela za informacionu podršku Crnomorske flote, saopćio je prije nekoliko dana da će stanovnici gradova Kerč, Sevastopolj, Novorosijsk pokretnu izložbu moći pogledati u martu.

Ruljev pojašnjava da će u 10 vagona biti izloženi modeli tenkova, artiljerije i oklopnih vozila, dok će u tri vagona biti izloženi modeli hladnog i vatrenog oružja, improviziranih i ručno izrađenih eksplozivnih naprava, komunikacijske opreme, uniformi i osobnih stvari vojnika.

Više od 500 modela oružja
U jednom vagonu će biti izložene fotografije o vojnim aktivnosti ruske vojske u Siriji.

“Namjeravamo pokazati više od 500 modela zaplijenjenog oružja i opreme”, kazao je Ruljev.

Osim izložbe, na željezničkim stanicama će biti postavljene bine za održavanje ceremonijalnih aktivnosti i programa raznih civilnih i vojnih grupa.

Također će biti postavljeni štandovi za sve zainteresirane građane koji žele potpisati ugovor o prijemu u vojnu službu, prenosi Aljazeera

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA