2 C
Sarajevo
26.04.2024

Protest pripadnika pokreta ‘Žuti prsluci’ u Parizu

Nekoliko stotina antivladnih demonstranata iz pokreta „Žuti prsluci“ u subotu je protestovalo u Parizu, iako je izdata zabrana masovnih okupljanja zbog koronavirusa.

U televizijskom obraćanju naciji u četvrtak, francuski predsjednik Emmanuel Macron naložio je zatvaranje škola i zatražio od građana da izbjegavaju bliske kontakte zbog širenja koronavirusa. 

U Francuskoj je više od 3.600 osoba zaraženo virusom, a 79 je umrlo. 

- OGLAS -

Vlada je u petak zabranila sve skupove više od 100 osoba. Pariška policija već je odbila zahtjeve za protestima na nekoliko osjetljivih lokacija u subotu, uključujuči i one u Champs Elysees, gdje su izbili nasilni sukobi između demonstranata i snaga sigurnosti prije skoro godinu dana.

– Danas je subota, dan demonstracija. Neki ljudi misle da ih koronavirus neće dotaći i odbijaju poslušati savjete – rekao je policajac koji je bio pored oklopnog vozila koje je blokiralo ulicu koja vodi do predsjedničke palate.      

Vlada je u subotu objavila zvanični dekret kojim se prekidaju sva okupljanja koja nisu od ključnog značaja, ali su stotine demonstranata, od kojih su neki nosili zašitne maske, marširali od željezničke stanice Montparnasse, uzvikujući parole protov Macrona.         

Policijski izvor kazao je da se u subotu okupilo oko 400 demonstranata. Policija za suzbijanje nemira ispaljivala je suzavac, a oko 2.000 pripadnika snaga sigurnosti razmješteno je širom Pariza, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA