3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

Vlada KS Odluka o radu komesara nije konačna, skup naoružane grupe ispred zgrade ima elemente državnog udara

U Vladi KS završena je i konferencija za novinare, gdje su se ministri s premijerom osvrnuli i na okupljanje policajaca koji su došli ispred zgrade Vlade KS pružiti podršku Mevludinu Haliloviću, policijskom komesaru koji je, podsjećamo, dobio nezadovoljavajuću ocjenu za svoj rad, javlja Avaz.

Na konferenciji za novinare prisustvovali su premijer KS Edin Forto, ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica te ostali ministri iz vlade KS.

Katica je kazao da je donesena odluka da ocjena rada komesara nije zadovoljavajuća za 2018. godinu.

- OGLAS -

– Odluka nije konačna. Dostavljena je komesaru i imat će pravo na prigovor u roku od osam dana. Nakon toga će Vlada KS donijeti konačnu ocjenu i, ukoliko tada odluka bude nezadovoljavajuća, bit će dostavljena Nadzornom odboru, a nakon čega se očekuje procedura razrješenja komesara Halilovića – kazao je Katica.

Istaknuo je da je okupljanje policajaca zloupotreba položaja i da je time kreiran osjećaj nesigurnosti.

  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Pozvao ih je da se vrate u okvire zakona, istaknuvši da zloupotreba koja se desila predstavlja demonstraciju sile, koja graniči s prijetnjom.

Edin Forto, premijer KS, poručio je policijskim službenicima da Vlada KS ne osjeća nikakav strah niti pritisak te da se radi u skladu sa zakonom.

Ministrica pravde i uprave Lejla Brčić istaknula je da policijski komesar ima pravo koristiti sve zakonske alatke da bi zaštitio svoja prava, ali da nema pravo uznemiravati javnost.

Predsjednik Sindikata Sadik Ećo je kazao da svojim okupljanjem, kojim su samo željeli pružiti podršku komesaru Haliloviću, nisu izašli iz okvira zakona te da ni na koji način nisu narušili javni red i mir niti su bilo kome prijetili.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA